Špenát, vajcia, sója - prečo ich netreba zabudnúť konzumovať po 40-ke?

U mnohých žien sa nová etapa života začína vo veku 40 rokov.

18.10.2020 11:00
špenát Foto:
Nesilnie sa z neho, zato má iné benefity - špenát.
debata

Bez obáv… Hoci menopauza klope na dvere, zľaknúť sa jej netreba. Celebrity ako Eva Longoria, Elsa Pataky či Heidi Klum jasne dokazujú, že krása, zdravie a vitalita po štyridsiatke nikam neodchádzajú. Treba len pravidelne cvičiť a dbať na to, čo telu dodávame v strave. Tieto potraviny je skvelé zaradiť do jedálnička čo najskôr.

Špenát

Špenát je skutočný všeliek: obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov, ktoré telo potrebuje. Po dosiahnutí veku 40 rokov je obzvlášť dôležitý zvýšený príjem kyseliny listovej – pretože tá okrem iného posilňuje krátkodobú pamäť. Výskum ukazuje, že nedostatok kyseliny listovej môže trojnásobne zvýšiť riziko demencie. Špenát však prospieva nielen zdraviu, ale aj našej kráse. Pretože obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu zachytávať voľné radikály. Ak máte v tele príliš veľa voľných radikálov, podporujete tkz. oxidačný stres, ktorý okrem iného urýchľuje starnutie pokožky.

Vajcia

Po 40-ke telo stráca svalovú hmotu rýchlejšie – preto je čas prijať protiopatrenia! Na ochranu svalov je potrebné zásobiť ich dostatkom bielkovín. Jednoduchý a chutný spôsob, ako to dosiahnuť, je pravidelné obohacovanie jedálnička o vajcia. Varené vajce obsahuje pôsobivých 13 gramov bielkovín. Ak venujete pozornosť svojej strave, najlepšie je konzumovať vajcia večer. Vajcia však môžu urobiť veľa aj pre našu krásu: vitamíny a bielkoviny, ktoré obsahujú, sú okrem iného prospešné zdraviu a lesku vlasov.

Sója

Ak pocítite prvé príznaky menopauzy, mali by ste sa spoliehať na zvýšený príjem strukovín v strave. Dobrou voľbou je sója. Obsahuje takzvané izoflavóny, ktoré sú známe aj ako fytoestrogény (rastlinný estrogén). Výskum naznačuje, že izoflavóny môžu mierne znížiť frekvenciu návalov horúčavy počas klimaktéria. Okrem toho má sója pozitívny vplyv aj na proces starnutia pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #špenát #menopauza #sója

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...