Komu pomáha a komu ubližuje prerušovaná hladovka?

Rýchle odbúravanie podkožného tuku sľubuje diéta založená na prerušovanom hladovaní. Pôst s prestávkami ako by sme mohli tiež zjednodušene preložiť stravovací plán s názvom intermittent fasting však nie je pre každého. Aké so sebou prináša riziká a kedy sa mu radšej treba vyhnúť?

11.10.2020 15:00
palec hore, palec dolu, zdravé, nezdravé, jedlo, Foto:
Prerušovanú hladovku nie je vhodné kombinovať ani s intenzívnym tréningom.
debata (1)

Pozor na vedľajšie účinky

Hodiny bez stravy a potom vyhradený, výrazne kratší čas na jedenie. Hoci prerušovaný pôst vyzerá na prvý pohľad nepríjemne, v praxi sa ukazujú skôr jeho pozitívne účinky. Uplatnenie si nachádza najmä medzi športovcami, ktorí potrebujú naštartovať metabolizmus a zbaviť sa posledných zvyškov telesného tuku. Úspech má aj u laikov za predpokladu, že dokážu vydržať možno aj 12 – 16 hodín bez jedla a následne sa najesť s mierou. V niektorých prípadoch sa treba mať na pozore. Vo všeobecnosti totiž hladovanie nezaraďujeme medzi bezpečné formy chudnutia. Prerušovaná hladovka môže mať vedľajšie účinky, ktoré sa zvyknú ozvať v podobe nekvalitného spánku, straty koncentrácie či zažívacích problémoch.

Spaľovanie tukov potvrdené

„Prerušovaný pôst spôsobuje, že koncentrácie glukózy (cukru) v krvi klesajú, čím dochádza k lipolýze, ktorá sa výrazne zvyšuje počas prvých 24 hodín,“ vysvetlila pre portál eatthis.com americká odborníčka na výživu Patricia Bannan. Lipolýza je proces, pri ktorom dochádza k oxidácii mastných kyselín. Zjednodušene povedané, nastáva rozpad telesných tukov. Intermittent fasting sa tak postará o rýchlejšie spaľovanie podkožného, ale aj vnútorného, takzvaného hnedého tuku.

Keď od hladu nevieme zaspať

Vedľajšie účinky prerušovaného pôstu sa môžu premietnuť do nepokojného spánku. Nočný odpočinok je pritom dôležitý pre regeneráciu svalov, tkanív a na dosiahnutie celkovej emočnej pohody. V opačnom prípade sa do tela vyplavujú stresové hormóny, najmä kortizol, ktoré spomaľujú metabolizmus a komplikujú chudnutie. „Ak idete do postele hladní, mozog bude v strehu, čo sa prejaví nepokojom a prerušovaným spánkom,“ upozorňuje odborníčka na výživu Cynthia Sass. Ako ďalej vysvetľuje, nekvalitný spánok nemá nič spoločné s chudnutím. Naopak, pri prerušovanom nočnom odpočinku dochádza k priberaniu na hmotnosti.

Hlad nie je dobrý lekár boľavého žalúdka

Prerušovanému pôstu by sa mali vyhýbať aj ľudia, ktorých trápia zažívacie ťažkosti. Odborníci dokonca varujú, že ak už máme tráviace problémy, na hladovku treba definitívne zabudnúť, keďže spomínaná diéta môže poruchy trávenia zhoršiť. Dlhotrvajúci pôst nie je vhodný, ak trpíme nadúvaním či zápchou. Komplikácie so žalúdkom vyvoláva nielen pôst, ale aj samotné jedlo, ktoré sa prijíma po niekoľkých hodinách hladovania. Nárazový príjem väčšieho množstva stravy sa môže podpísať pod ťažobu na žalúdku a spomalené trávenie.

Cukrovkári radšej bez hladovky

Chrbtom k prerušovanému pôstu sa treba postaviť aj vtedy, ak nás trápi diabetes. Pre ľudí, ktorí majú tento zdravotný problém je typický prudký nárast a pokles hladiny cukru. V prípade cukrovky 1. typu nie je pankreas schopný produkovať hormón inzulín, ktorý sa stará o metabolizovanie cukru. Diabetici, ktorí užívajú inzulín si musia dávať pozor na prudký nárast hladín cukru a hyperglykémiu. „Diabetici, ktorí súčasne užívajú lieky na cukrovku, a to najmä inzulín, by sa nemali venovať prerušovanému pôstu bez toho, aby sa o tom poradili so svojím lekárom. Prerušovaný pôst v kombinácii s liekmi na cukrovku môže spôsobiť nebezpečne nízku hladinu cukru v krvi,“ zdôrazňuje pre spomínaný webový portál výživová poradkyňa Cedrina Calder.

Svaly bez jedla neporastú

Prerušovanú hladovku nie je vhodné kombinovať ani s intenzívnym tréningom. Beh, vytrvalostné športy či naberanie svalovej hmoty môže táto diéta skomplikovať. Podávanie výkonu každého zo spomínaných športov si vyžaduje istú dávku energie, ktorá sa nezaobíde bez jedla. Zásoby paliva si treba dopĺňať tak pred ako aj po cvičení. Ak sa nedržíme tohto pravidla, dochádza k poklesom energie a nižším výkonom pri tréningu. Takzvané obnovovacie jedlo po cvičení si preto treba dopriať počas 1 – 2 hodín po ukončení tréningu. Zásoby energie sa udržujú pravidelnom konzumáciou malých porcií jedla, ideálne 4 – 5krát za deň. Ľudia, ktorých cieľom je svalnatá postava potrebujú navyše prijímať dostatočné množstvo bielkovín. Výskumy ukázali, že ľudské telo nevie spracovať viac ako 30 g proteínov naraz. Počas prerušovanej hladovky by tak mohlo dochádzať k situáciám, kedy organizmu nedodáme dostatok bielkovín na rast svalov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #zdravé stravovanie #intermittent fasting

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...