Cvíčíte? Toto sú 3 pravidlá, čo by malo nasledovať po každom tréningu!

Ak patríte medzi aktívne ženy, ktoré sa pravidelne udržiavajú v kondícii fyzikou aktivitou, asi už trošku poznáte svoje telo a jeho potreby. Niektoré veci však neuškodí zopakovať si.

09.10.2020 16:30
cvičenie, posilňovanie, fitnescentrum Foto:
Po tréningu by mali nasledovať konkrétne kroky.
debata

Pri cvičení, či už ide o kardio aktivity, posilňovanie, alebo rozličné druhy techník ako je pilates, joga alebo spinning či tanec, je základom správna technika a rozcvičené telo. Starostlivosť o telo sa však nekončí v momente, keď skončí hodina alebo položíte činky späť na poličku. Aj po tréningu existuje niekoľko krokov, ktoré by mali nasledovať a sú podľa odborníkov mimoriadne dôležité.

Strečovanie

Áno, je to základ pohyblivého a energiou nabitého tela. Úlohou cvičenia nie je, aby vás na druhý deň všetko bolelo alebo aby ste sa nevedeli natiahnuť, lebo svaly sú skrátené. Po každom tréningu je naozaj nutné dobre sa vystrečovať. Postupovať môžete podľa rád trénera, ale v súčasnosti sa návody na jednoduchý a pritom efektívny strečing nachádzajú aj online. Zamerajte sa na partie, ktorým ste venovali pozornosť pri cvičení, ale neobchádzajte zvyšok tela. Pri strečingu je dobré ponaťahovať sa celá. Oceníte to nielen na druhý deň, ale aj z dlhodobého časového hľadiska.

Hydratácia

Prebiehať by mala už počas tréningu, najmä ak je dlhší. Vodu doplníme po malých dúškoch, piť môžeme číru pitnú vodu, kokosovú vodu bohatú na elektrolyty či iontové nápoje na cvičenie. Rovnako je dôležité doplniť tekutiny po tréningu. Voda v tele napomáha k tomu, aby sa telo ľahšie zotavilo z tréningu.

Proteín

Zhruba polhodinku po skončení tréningu by sme sa mali najesť, pričom základom stravy by mali byť proteíny. Ich prítomnosť v jedle pomáha k zotaveniu, redukuje bolesť svalov a tiež pomáha predchádzať zraneniam. Nehovoriac o tom, že s ich pomocou sa udržiava aj svalová hmota. V jedálničku môže byť zaradená ryba, kuracie či hovädzie mäso, ale aj tofu alebo strukoviny. Proteínový šejk je vhodnejší po tréningu skoro ráno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #aktivita #výživa po tréningu

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...