Dali ste si croissant? Koľko krokov treba urobiť, aby ho telo spálilo? Veľa!

10 000 krokov denne nás udrží zdravých. Kto by túto "otrepanú" vetu nepoznal? Ako ich však zvládnuť každý deň?

12.10.2020 15:00
nohy, chôdza, schody Foto:
Koľko krokov denne zvládnete vy?
debata

Chôdza nás chráni pred mnohými chronickými chorobami – pred cukrovkou, arteriosklerózou, vysokým krvným tlakom, depresiami a dokonca aj pred demenciou. Pohyb stimuluje metabolizmus a vďaka nemu predchádzame obezite. Pri chôdzi spaľujeme energiu, ktorú by si naše telo inak zbytočne ukladalo. Chôdza nás nič nestojí a môžeme ju ľahko integrovať do každodenného života.

10 000 krokov sa rovná vzdialenosti okolo 7 a pol kilometra a dá sa spáliť zhruba 500 kcal. Normálnou chôdzou túto vzdialenosť prejdeme za necelé dve hodinky. Viac ako 5 000 krokov denne znižuje riziko depresie až o 40 percent. Hodina pomalej jazdy na bicykli (keď na ňom jazdíte do práce) sa rovná približne 7 500 krokom. Hodina behu = 12 500 krokom. Dali ste si na desiatu lahodný croissant? Aby ste ho „spálili“ mali by ste prejsť 3 900 krokov. Zaujímavé čísla, čo poviete?

Tak čo, vyberiete sa tento raz pešo?

Na krátke pochôdzky v okolí sa nevozte autom, ale vyrazte pešo alebo na bicykli. 30 minút na bicykli je porovnateľné s prejdením 3 000 krokov. Navyše, zbavíte sa tiež večného problému s parkovaním.

Ak využívate na cestu do práce či z práce MHD, vystúpte o dve-tri zastávky skôr, než máte. Zbytok cesty sa prejdite „po vlastných“, kroky budú utešene pribúdať. 20 minút pešej chôdze vám prinesie okolo 2 500 krokov.

Ak si z kancelárie či z domu vyjdete na obed do blízkej reštaurácie, cesta tam a naspäť vám môže priniesť 1500 až 2 000 krokov.

Aj počas pracovnej doby sa postavte a zájdite si pravidelne napríklad po vodu do spoločnej kuchynky. 100 krokov sa vám zdá byť málo? Ak takýchto „výletov“ urobíte počas dňa 5, máte ich rovných 500.

Podobne si môžete pripočítať ďalších 500 krokov, ktoré urobíte, ak na svoje poschodie – štvrté či piate vyjdete pešo. Ak takýto výstup absolvujete aj počas obeda, máte rovnú tisícku krokov!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #depresia #zdravý život #kroky

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....