Čo sa stane, ak večeriate príliš neskoro? Nehrozí len priberanie

Sen o tom, najesť sa do sýtosti a pritom nepriberať, nie je nemožné. Stačí len získať správne návyky a neotvárať chladničku po desiatej večer. Ideálne ani po ôsmej a posunúť si jedlo na skoršiu dobu.

07.10.2020 13:00
jedlo Foto:
Najnovšie štúdie ukazujú, že niekedy nie je až tak dôležité to, čo zjete, ale kedy to zjete.
debata

Neskorá večera je problém

Najnovšie štúdie ukazujú, že niekedy nie je až tak dôležité to, čo zjete, ale kedy to zjete. Ak budete večerať príliš neskoro, zaspíte s vysokou hladinou cukru v krvi, čo znamená jeho ukladanie hlavne do tukovej zásoby. Konzumácia neskorej večere môže spôsobiť zvýšenie hmotnosti a vysokú hladinu cukru v krvi bez ohľadu na prijaté kalórie.

Viac cukru a pomalé spaľovanie

Jesť večeru po 22. 00 hodine namiesto 18-tej hodiny, môže ovplyvniť vašu hladinu glukózy v krvi a schopnosť spaľovať tuky. Štúdia zistila, že neskoro jediaci jedinci mali najvyššiu hladinu cukru v krvi. Takmer o 20 percent vyššiu a spaľovanie tukov sa znížilo o 10 percent v porovnaní s tými, ktorí večerali skôr.

Nie je kalória ako kalória

Dať si sladkosť ráno a večer je zásadný rozdiel. No neplatí to len o sladkostiach, ale aj o bežných jedlách. Čím neskôr prijmete kalórie, tým skôr sa premenia na tuk. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism je konzumácia neskorej večere spojená s vyšším prírastkom hmotnosti a vysokou hladinou cukru v krvi v porovnaní s tým, ak by ste jedlo skonzumovali skôr.

Ako sa stravovať pre štíhlu líniu?

Nepozerajte len na obsah jedla, ale aj na to, kedy ho skonzumujete. Dietologička Lisa K. Diewald preto odporúča ako ideál, aby ste si na večeru dali skôr malé občerstvenie s vysokým obsahom bielkovín, napríklad grécky jogurt posypaný orechmi.

Vhodnú sú aj šalát s grilovaným kuracím mäsom, či zeleninová polievka. Aj to je idálne skonzumovať do šiestej hodiny večer. Najvýdatnejšie si môžete dopriať raňajky a obed. Čím je viac hodín, tým už jedávajte menej. Stačí takáto maličkosť a schudnete, ani nebudete vedieť ako.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #stravovanie #prejedanie sa #nočné prejedanie sa

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...