Menej tradičné pokrmy, ktoré pomôžu zdolať nachladnutie a chrípku

Jesenné počasie je známe výskytom pokašliavania, plného nosa a kýchania. Vy však tento rok môžete chodiť s úsmevom a bez posmrkávania. Stačí obohatiť jedálniček o dobre známe jedlá, ktoré pomáhajú prekonať nepríjemné zimné neduhy.

04.10.2020 09:00
žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota,... Foto:
Jesenné počasie je známe výskytom pokašliavania, plného nosa a kýchania.
debata (1)

Mrazená dreň

Znie to na prvý pohľad paradoxne, dať si počas chladných dní zmrzlinu, ale je to veľmi efektívna metóda. Môže rýchlo zvrátiť prvé náznaky boľavého hrdla. Ideálne je samozrejme využiť domácu ovocnú dreň, ktorú si sami pripravíte. V takom prípade telu dodáte vitamíny z mrazeného ovocia a ďalším benefitom je aj chladenie podráždeného hrdla. Chlad v tomto prípade pôsobí upokojujúco a sťahujúco. Rovnako ako ľadový obklad na poškodené svaly.

Ovocný džús

Okrem surového ovocia a zeleniny je vhodné dopriať si aj citrusové šťavy a smoothie. Urobené doma, bez cukru a konzervantov. Pozor, takéto šťavy je nutné vypiť čo najskôr, pretože už do pár minút dochádza k znehodnocovaniu a rýchlej oxidácii. Avšak šťava z ovocia je enormnou vzpruhou pre organizmus bojujúci s virózou.

Slepačí vývar

Overený domáci recept na boj proti chrípke, vírusom a na rýchle posilnenie tela, ktoré bojuje s ochorením. Teplá polievka prehreje organizmus. Silný vývar, prináša telu potrebné posilnenie. Zmierňuje zápal a uľavuje pri nachladnutí. Pritom dodá energiu a nezaťaží žalúdok. Dajte si však záležať na poctivom vývare. Bez bujónu a vegety.

Cibuľa a cesnak

Dvojkombinácia, ktorá pôsobí vrcholne preventívne, ale aj liečivo, keď už pociťujete škriabanie v hrdle. Cesnak je prirodzené antibiotikum a dobrý cibuľový sirup naše staré mamy používali dávno na suchý kašeľ a virózy. Ani dnes cibuľa nestratila na svojej liečivej sile. Pomáha telo zbaviť sa škodlivín. Ničí vírusy, baktérie a podporuje vykašliavanie.

Kefír

Doktor Mike Roussell hovorí, že kefír je absolútny základ v boji za dobrú imunitu. Podporuje ochranu organizmu dokonca aj počas choroby. Dôvodom efektivity a podpory skorého vyliečenia je množstvo probiotík, ktoré prispievajú k dobrému trávenie, vstrebávaniu živín, správnej črevnej mikrobióty, čim stimulujú obranné mechanizmy organizmu. Dobrý kefír v chladnom počasí osvieži aj posilní.

Jahňacina

Vysoký obsah zinku v jahňacine je absolútne dokonalá voľba na jesenné dni. Podporuje imunitu aj odolnosť organizmu. Okrem jahňaciny zinok v prírodnej forme nájdete napríklad aj v tekvicových semiačkach a cíceri. Určite dobrá voľba na teplé večere počas studených dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #prevencia #prechladnutie #zdravá strava #nádcha #kašeľ

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...