Kedy treba pri chudnutí požiadať o pomoc trénera?

Videá z internetu ako návod na cvičenie v posilňovni môžu začiatočníkom skôr ublížiť ako pomôcť. Pokiaľ sa chystáte schudnúť a namierené máte do fitness centra, buďte na pozore. Svojpomocné cvičenie a nesprávna technika môžu celý proces iba skomplikovať. V takých prípadoch prichádza na pomoc osobný tréner, ktorý prevezme za svojho klienta a jeho chudnutie zodpovednosť. Ako funguje táto spolupráca prezradila v rozhovore pre Pravdu osobná trénerka Juliana Boldi z košického fitness centra 3Ple Centrum.

02.10.2020 09:00
cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Foto:
Videá z internetu ako návod na cvičenie v posilňovni môžu začiatočníkom skôr ublížiť ako pomôcť.
debata (1)

Prečo by mali mať ženy začiatočníčky na tréningoch osobného trénera?

Tak ako s hocijakou inou aktivitou v živote, s ktorou práve začínate potrebujete správne usmerniť, tak isto to platí aj pri prvom vstupe vo fitness centra. Veľakrát som videla ako dievča alebo žena prišla do posilňovne a vôbec netušila čo má robiť, prípadne aj keď niečo skúsila, tak to nezodpovedalo správnej technike cvičenia. Niekedy si ľudia naivne myslia, že si prídu zacvičiť, veď to určite zvládnu aj sami, veď už videli kopec videí s tréningami a k tomu, keď ich v tom podporí aj najbližšia rodina, tak sa do toho vrhnú hlava nehlava. Osobný tréner presne vie ako s takýmto začiatočníkom začať a čo všetko s ním potrebuje zvládnuť, kým bude pripravený trénovať sám.

Aké riziká hrozia dámam, ktoré sa rozhodnú cvičiť samy bez predchádzajúcich skúseností?

Spomeniem najmä chyby, pri ktorých hrozia zranenia ako sú nesprávna technika cvičenia, nesprávne nastavené závažie, nesprávny počet opakovaní a podobne. Pri takomto nevhodnom dlhodobom prístupe žena nielenže nedosiahne svoju vysnívanú postavu, ale môže si spôsobiť pretrénovanie alebo zranenie v podobe natiahnutia svalu, natrhnutia svalu, vykĺbenia, vyvrtnutia či zlomeniny.

Ako sa pre tú ktorú dámu (možno z hľadiska veku, zdravotného stavu) vyberá vhodný typ tréningu?

Osobný tréner si na prvom stretnutí preberie klientovu predstavu, čo má byť výsledkom ich krátkodobej či už dlhodobej spolupráce a aký čas budú potrebovať na dosiahnutie úspešného výsledku. Účelom prvého stretnutia je tiež veľmi dôležitá časť, a to informovanie sa o klientovom zdravotnom stave, jeho zdravotných obmedzeniach a stravovacích návykoch. V práci s klientmi praktizujem prvotné meranie klienta, ktoré mi ešte viac priblíži jeho fyzický stav. Po prvom stretnutí má tréner klienta už „v oku“ a vie mu nastaviť vhodný tréningový program, frekvenciu tréningov a stravovací plán. Najväčšie obmedzenia pri zostavovaní tréningového plánu sú kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, cukrovka, operácie chrbtice. Pri nich musia byť tréner aj klient obozretní. V takýchto prípadoch sa kladie ešte väčší dôraz na prítomnosť trénera.

Ktoré druhy tréningov sú v súčasnosti „in“ a aké sú ich základné pravidlá?

Čo sa týka trénovania v posilňovniach najčastejšie sa využívajú princípy kruhového tréningu, super sérií a super kombinácii a pyramídy. Princípov na trénovanie je oveľa viac, takže najlepšie je, keď sa o vás postará profesionálny tréner a budete si istí, že ste v dobrých rukách.

Na čom je založený kruhový tréning?

Princípom kruhového tréningu je odbúravanie depotného tuku, zvyšovanie vytrvalosti, trénovanosti a fyzickej kondície. Cviky sú zoradené za sebou a odpočinková fáza je až po absolvovaní všetkých cvikov. Tieto cviky sa opakujú niekoľkokrát za sebou, tak aby bola dosiahnutá dostatočná intenzita tréningu.

Kedy hovoríme o super sériách, super kombináciách a princípe pyramídy?

Princípom super sérií a super kombinácií je precvičovanie dvoch svalových partií bezprostredne za sebou, či už na rovnakú svalovú partiu alebo na protiľahlé svalové partie. Týmto princípom zvyšujeme intenzitu tréningu a šetríme tréningový čas. Princíp pyramídy je určený pre silu a veľkosť svalstva. Začína sa so 60 % závažia vášho maxima s 15 opakovaniami. V ďalších sériách sa váha navyšuje, tak aby ste boli schopní urobiť 10 – 12 opakovaní a váha sa navyšuje ďalej až na 80 % vášho maxima. Môžeme použiť aj väčšiu záťaž s menším počtom opakovaní, prípadne môžeme použiť zostupnú časť pyramídy, kde sa na konci opäť závažie znižuje, čo je vhodné pre lepšie prekrvenie svalu.

Čo všetko pomáha osobný tréner zvládať klientovi, na čo sa má klient pripraviť a prečo sa nemá takejto starostlivosti báť?

Ako som už spomínala, osobný tréner preberá na seba zodpovednosť výberu vhodného tréningového programu, nastavenia jedálnička a v neposlednom rade aj samotnej motivácie klienta k dosiahnutiu ich spoločného cieľa. Počas celého tréningového procesu má klienta na starosti, a to od výberu správnych cvikov, závažia, počtu opakovaní, techniky prevedenia cvikov až po zabezpečenie bezpečnosti pri samotnom cvičení. Klient sa môže úplne spoľahnúť a zveriť do rúk trénera a nemusí byť v obavách o svoje zdravie.

Približne ako dlho trvá spolupráca osobného trénera a klienta, keď sa napríklad dohodnú na dosiahnutí cieľa v podobe schudnutia, vyformovania postavy?

Dĺžka spolupráce s trénerom je individuálna. Závisí to od mnohých faktorov ako počiatočná váha, zdravotné obmedzenia, stanovený cieľ cvičenia. Z mojej praxe môžem potvrdiť, že čo sa týka redukcie váhy pri väčších nadváhach, teda pri podkožnom tuku od 35 % vyššie, môže klientka alebo klient počas troch mesiacov dosiahnuť obdivuhodné výsledky, samozrejme za predpokladu spolupráce s trénerom a dodržiavania stravovacieho programu. V tomto prípade hovoríme o redukcii váhy približne o 14 – 18 kg telesnej hmotnosti, a to pri minimálnom úbytku svalovej hmoty a maximálnom úbytku podkožného tuku.

Ako je to s formovaním, dolaďovaním postavy?

Pri formovaní postavy sú tieto výsledky ešte skôr viditeľné. Ako tréner pozorujem zmeny na klientovi každým týždňom pri frekvencii 2 – 3 tréningoch do týždňa. Takže môžem povedať, že spolupráca pri formovaní býva väčšinou od 1 – 3 mesiacov. Za tento čas sa klienti naučia správnej technike cvikov a pokiaľ si dôverujú, že to už zvládnu aj sami, tak pokračujú v tréningoch bez pomoci trénera. Čo mňa ako trénera veľmi teší je to, keď sa pre mojich zverencov stane fitness životným štýlom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #posilňovňa #domáce cvičenie #Juliana Boldi

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...