Hurá, pár dní voľna! Tu sú tipy, ako si skutočne oddýchnuť a prísť domov spokojná

Aby ste si mohli skutočne oddýchnuť, je dôležité byť "na dovolenke" nielen fyzicky, ale aj psychicky.

28.09.2020 11:00
ludia, príroda, turistika, kliešte Foto:
Milujete turistiku?
debata

Čo nám v tom bráni? Večné pracovné termíny, služobný mobil či mejl. Svoje zohrávajú aj sociálne siete, napríklad, ak na nich sledujete kolegov. K dovolenkovej pohode to vôbec neprispieva, skôr naopak. Počas jesene si plánujete dopriať pár dní voľna či predĺžený víkend v prírode… Aj počas kratšieho voľna dokážete krásne psychicky aj fyzicky zrelaxovať. Ako na to?

Dajte ostatným vedieť (napr. prostredníctvom automatickej správy vo vašej firemnej schránke), že počas niekoľkých dní nie ste k dispozícii. Ak je to možné, nechajte kontakt na osobu, ktorá vás dokáže zastúpiť, aby vás skutočne nikto „nebombardoval“ životne dôležitými prosbami.

Aj dobre zabalená cestovná taška vám môže ušetriť veľa času a problémov – času, ktorý potrebujete od chvíle, keď vyrážate na dovolenku. O krátkom pobyte to platí dvojnásobne, keďže čas nechcete tráviť zháňaním vecí, ktoré vám chýbajú, ale skutočným oddychom. Balenie vás pritom na dni voľna skvelo naladí už niekoľko hodín, možno dní vopred – tešíte sa už len pri pohľade na pekne pripravený kufor pri dverách.

Naozaj si chcete psychicky oddýchnuť? Potom si počas pobytu naordinujte digitálny detox. Otázku na recepcii: „Môžete mi dať heslo wi-fi?“ si odpustite. Pokúste sa „odpojiť“ od všetkých elektronických zariadení, zamerajte sa na cieľ cesty a vychutnajte si okamihy tu a teraz.

To znamená: žiadny počítač, televízor, telefón alebo tablet. Mimochodom, dobrú reštauráciu v okolí nájdete aj vďaka rozhovoru s miestnymi či ostatnými dovolenkármi, nepotrebujete na to nutne aplikáciu.

Vyberte sa na turistiku a navštívte miestne pamätihodnoti. Aj tieto aktivity počas voľna vám prinesú pohodu a najmä o čosi viac spokojnosti do života. Vyplýva to aj z nedávnej americkej štúdie, ktorú uverejnila stránka „nature.com“. Vedecký tím pod vedením doktora Aarona S. Hellera skúmal zmeny nálady u 120 testovaných osôb, ktoré „cestovali“ na predtým neobjavené miesta. Štúdia priniesla jasný výsledok: čím viac neznámych miest človek navštívil, tým šťastnejšie sa cítil – bez ohľadu na prejdenú vzdialenosť. Takže, nemusíte ani letieť cez polovicu planéty, aby vám dovolenka priniesla do života viac spokojnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #relax #voľno

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...