5 dobrých dôvodov, prečo na jeseň začať so saunovaním

Saunovanie je relax a podporuje imunitu. To však rozhodne nie sú jediné dva dôvody, pre ktoré sa na jeseň oplatí začať so saunovaním. Aj keď vylepšenie obranyschopnosti a oddych sa hodí každému počas jesene, pobyt v saune vám prospeje aj inak.

24.09.2020 13:00
wellness, sauna, relax, oddych Foto:
Ak jedávate príliš málo, alebo naopak si neviete povedať dosť a jedávate príliš, zájdite do sauny.
debata

Vypotíte zlé myšlienky

Potenie v saune má pozitívny vplyv na telo aj psychiku. Podľa psychologickej štúdie pomohlo pacientom s ľahkou až strednou depresiou saunovanie vylepšiť ich negatívny pohľad na svet. Stačilo iba 15 minút a depresiu pomaly ale isto zatláčali do úzadia príjemnejšie pocity. Môže ísť o kombináciu relaxu s tvorbou endorfínov, ktoré sa vyplavia vďaka striedaniu tepla a chladu. Ale koniec koncov aj preto, že v saune sa jednoducho nedá cítiť zle. Vyvoláva pocit, že na svete je lepšie.

Podpora srdcovocievneho systému

Ak máte vysoký tlak, sauna rozhodne nie je pre vás bezpečným miestom. Avšak ak máte srdce v poriadku, sauna je práve tým miestom, kde ho posilníte, aby zdravé vydržalo dlho. Sauna spôsobuje prehriatie a následne ochladenie organizmu. Vďaka tomu telo rozťahuje a prudko sťahuje cievy, čím sa stávajú odolnejšie a pružnejšie. Rovnako sa začne namáhať aj srdce, čo ho posilní.

Zlepšenie pamäte

Zaujímavá štúdia zverejnená v magazíne Age and Aging našla spojitosť medzi lepšou pamäťou a saunovaním. Ľudia, ktorí si dopriali niekoľkokrát počas týždňa saunovanie, mali omnoho menší výskyt stareckej demencie. Závery poukazujú na dva aspekty. Prvým je skutočný relax a možnosť byť v saune so svojimi myšlienkami. Mozog si skutočne oddýchne. Druhou pomocou je zdravé srdce, ktoré dokáže dostatočne vyživovať mozog.

Normalizuje apetít

Ak jedávate príliš málo, alebo naopak si neviete povedať dosť a jedávate príliš, zájdite do sauny. Štúdia z magazínu Psychosomatic Medicine poukázala na unikátny benefit saunovania. Dokáže normalizovať hladiny grelínu, teda hormónu, ktorý je zodpovedný za hlad. V praxi to znamená, že sa dostane do tých správnych hodnôt, aby ste nemali chuť neustále niečo pojedať, ale ani neodmietali jedlo.

Budete otužilejší

To sa pri prechodnom období leta do zimy každému zíde. Pobyt v saune podporuje schopnosť tela vyrovnať sa so zmenami teploty. Preto vám nehrozí nachladnutie ani keď si zabudnete teplejší sveter a nemusíte sa báť, že už aj ľahké ofúknutie vás pošle s horúčkou do postele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #negatívne myšlienky #stres #potenie #saunovanie #sauna #srdcovocievny systém

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...