Vône, ktoré podľa vedy navodzujú pocit šťastia

Možno ste ani netušili, že kľúč k šťastiu nosíte medzi očami. Účinky aromaterapie sú dlhodobo známe, no veda prišla s novými zisteniami. Vône zvládnu na počkanie vylepšiť aj vašu náladu. Môžu za to silice, ktoré vytvárajú v našom mozgu tie správne prepojenia, aby sme sa cítili šťastnejšími. Predstavujeme vám vône, ktoré je vhodné mať počas jesenných sychravých dní určite nablízku.

18.09.2020 11:00
jar, lúka, tráva, pele, žena Foto:
Ak ste počas leta kosili trávnik a vždy ste sa potom cítili lepšie, nie je to prácou, ale vôňou.
debata

Borovica

Ak už počas jesene myslíte na sviatky, tak tento rok vymeňte komerčné vonné arómy za borovicu. Ukazuje sa totiž, že práve táto vôňa, dokáže veľmi úspešne stimulovať v mozgu tie správne centrá zodpovedné za pokoj a šťastie. Stimuluje spomienku na vôňu lesa. Potom už len stačí zatvoriť oči a razom sa prenesiete do centra prírody. To v mozgu vyvoláva tie správne vlny pohody a šťastia.

Citrusy

Ak potrebujete na počkanie nabiť energiou a cítiť šťastie, tak vám stačí pár kvapiek citrusovej vône do difuzéra. Najlepšie účinkujú citrón, pomaranč, divoký pomaranč, grep, mandarínka. Štúdie totiž ukazujú, že tieto vône majú na organizmus stimulačný efekt. A človek, ktorý má energie na rozdávanie, nie je predsa smutný.

Čerstvo pokosená tráva

Ak ste počas leta kosili trávnik a vždy ste sa potom cítili lepšie, nie je to prácou, ale vôňou. Vedci v Austrálii potvrdili, že vonné silice, ktoré sa uvoľňujú z čerstvo pokosenej trávy nás upokojujú, dokonca navodzujú stav relaxácie. Preto ak túžite spríjemniť si deň, tak je vždy vhodné privoňať k čerstvo pokosenej tráve.

Rozmarín

Silice v jeho listoch stimulujú mozgovú činnosť. To však znamená nielen vyššiu aktivitu neurónov, ale aj aktiváciu pamäte. Ak si chcete niečo rýchlo zapamätať, rozhodne stavte na vôňu rozmarínu. Jeho vôňa znižuje stres a stáva sa upokojujúcou. Zmizne depresia a prichádza dobrá nálada.

Mäta

Ešte, že ju máme. Pomáha z nej čaj, výluh korenie aj vôňa. Jej vôňa má skutočne schopnosť stimulovať telo aj ducha. Vedci preukázali, že športovci, ktorí pred súťažou mali kontakt s vôňou mäty, podávali vyšší výkon, mali lepšiu náladu aj výsledky. Preto ak sa neviete rozhodnúť pre univerzálnu vôňu do domácnosti, mäta bude tým pravým spojencom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vôňa #aromaterapia #pocit šťastia #nálada #pocity

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....