Vydržať v planku čo najdlhšie? V poriadku! Ale prvým krokom musí byť niečo iné

Zabudnite na rekordy, pri nesprávnej technike pri cvičení planku si môžete privodiť zranenie.

11.09.2020 11:00
cviky na bruško Foto:
Väčšina odborníkov na fitness a cvičenie vám planking odporúčí ako ideálny cvik na spevnenie brušného svalstva a stredu tela.
debata

Začiatočníkom sa často odporúča, aby v planku vydržali 30 sekúnd, pokročilejší športovci si môžu cvičenie ľahko predĺžiť na dve až tri minúty. Na dlhú výdrž v planku dokonca existujú na internete aj rôzne výzvy. Odborníci však tvrdia: kľúč k účinnosti tohto cvičenia je v správnom prevedení – vydržať 2 či 3 minúty už pokročilejší cvičenci dokážu, ale je otázne, či po celý čas držia telo tak, ako by mali. Ak sa zbytočne presilujú, len aby vydržali v nesprávnom planku, telu môžu priniesť viac škody ako úžitku. Pri nesprávnej pohohe planku sa totiž neúmerne zaťažujú niektoré svaly či kĺby. Ak ho takto dlho a nesprávne cvičíte pravidelne, problémy na seba nenechajú dlho čakať.

Cvičením planku posilňujeme svaly v jadre tela, vďaka čomu trénujeme chrbát aj brucho, časom sa zlepšuje nielen vzhľad postavy, ale aj jeho držanie. Telo pri správnom planku držíme v jednej rovine – ako doska, ruky sú na šírku ramien. Pri chodidlách platí – čím bližšie sú chodidlá k sebe, tým je cvik náročnejší. Zadok nesmie padať smerom dole, ale nesmie vytŕčať dohora, spolu s bruchom ho treba počas celého cviku držať zatiahnutý.

Rovnako ako pri iných cvičeniach, aj pri planku môžu prehnané ambície viesť k zraneniam. Namiesto toho, aby ste sa pokúšali prekonávať svoje denné či týždenné rekordy vo výdrži, zamerajte sa na dokonalé prevedenie cviku – v takom prípade pomôže cvičebný partner, ktorý na vás dohliadne, prípadne zrkadlo. Aj keby to malo znamenať výdrž v planku u začiatočníkov len 10 sekúnd, je to pre telo lepšie, ako „krútenie sa nad zemou“ v nesprávnej polohe minútu či dve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #výdrž #plank #Cesta za zdravím

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...