Ako si poradiť s príznakmi menopauzy?

Návaly tepla, potenie, nespavosť. Aj tieto zdravotné problémy zvyknú vytrápiť ženy v menopauze. Nežnejšia polovička ľudstva však dokáže túto etapu života zvládnuť aj úpravou životného štýlu a stravy. Ako na to?

04.09.2020 13:00
žena, smútok Foto:
Vo všeobecnosti platí, že ženské telo ocení v menopauze predovšetkým potraviny bohaté na fytoestrogény.
debata

Spája sa s priberaním hmotnosti

Klimaktérium je prirodzená súčasť života ženy, pričom ju charakterizujú hormonálne zmeny na úrovni estrogénu a progesterónu. S klesajúcou hormonálnou aktivitou dochádza často k spomaľovaniu metabolizmu, pre ktoré je typické priberanie na váhe či vznik cukrovky 2. typu. Ohrozené sú aj kosti, zvyknú rednúť. Konzumácia niektorých druhov potravín dokáže zmierniť príznaky spojené s menopauzou, upraví spánok a rovnako zbaví ženy nepríjemného nočného potenia.

Vápnik posilní ohrozené kosti

Základnou súčasťou stravovacieho plánu žien v strednom veku sú mliečne výrobky, najmä jogurty a syry. Obsahujú vysoké množstvo minerálov vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Okrem toho sa chvália aj vysokým obsahom vitamínu D a K. Spomínané minerálne látky a vitamíny zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti osteoporóze, ktorá zapríčiňuje u žien lámavosť kostí a vyššie riziko zlomenín. Mlieko okrem toho dokáže upokojovať a navodiť spánok. Tieto zásluhy sa pripisujú predovšetkým aminokyseline glycín, ktorá sa nachádza v syroch a jogurtoch. Niektoré štúdie tvrdia, že spotreba mliečnych výrobkov priamo súvisí s rizikom predčasnej menopauzy, ku ktorej dochádza v 45. roku života.

Potešia aj chia semienka

Počas menopauzy netreba zabúdať ani na takzvané zdravé tuky. Do tejto skupiny zaraďujeme predovšetkým omega-3 mastné kyseliny. Konzumácia jedál s vysokým množstvom zdravých tukov pomáhala ženám znížiť frekvenciu návalov tepla počas dňa a v noci. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na spomínané živiny patria najmä mastné morské ryby ako losos, sardely, makrela. Vhod prídu aj rastlinné zdroje zdravých tukov v podobe ľanových a chia semien.

Bez „béčka“ to nejde

Počas klimaktéria sa zvyšujú aj nároky na prijímanie vitamínov radu B. Medzi potraviny, ktoré sa pýšia vysokými dávkami týchto látok patria najmä celozrnné jedlá ako obilniny, pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky a strukoviny. Okrem toho majú spomínané potraviny aj veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať riziko srdcových chorôb, rakoviny a predčasnej smrti. Podľa nedávneho výskumu pravidelná konzumácia vlákniny znižuje riziko predčasnej smrti u žien v menopauze asi o 17 %.

Preč s návalmi tepla

Odborníci skúmali aj vplyv ovocia a zeleniny na ženské telo v období klimaktéria. Dámy, ktoré si dopriali viacej surovej rastlinnej stravy mali takmer o 20 % nižšiu frekvenciu výskytu návalov horúčav oproti ženám, ktoré ovocie a zeleninu nemali príliš v obľube. Potláčanie návalov tepla sa pripisovalo aj zníženiu krvného tlaku a chudnutiu. Spomedzi zeleniny vyniká v tomto smere predovšetkým brokolica. Pozitívne ovplyvňuje hormonálne zmeny a chráni ženy pred rakovinou prsníka. Z ovocia pomáha v menopauze najmä bobuľovité ovocie – černice, maliny, jahody a čučoriedky, ktoré znižujú krvný tlak.

Čo nakopne hormóny?

Vo všeobecnosti platí, že ženské telo ocení v menopauze predovšetkým potraviny bohaté na fytoestrogény. Ide o látky, ktoré svojou štruktúrou pripomínajú ženský pohlavný hormón estrogén. Pokles tohto hormónu počas klimaktéria súvisí tiež so znižovaním podielu svalovej hmoty v tele a silou kostí. Ženám sa preto odporúča konzumovať viac bielkovín v podobe mäsa, mliečnych výrobkov a strukovín. K potravinám, ktoré sú bohaté na fytoestrogény patria sója, cícer, ľanové semienka, hrozno, arašidy, ale aj zelený a čierny čaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #menopauza #klimaktérium #hormonálne zmeny

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...