Cítite príznaky vyhorenia? Reštartujte sa skôr, ako bude neskoro

Nenápadné, ale jasné znaky, že balansujete na hranici vyhorenia sa zvyknú objaviť často práve po pár dňoch oddychu. Cítite sa ako školák, ktorý má ísť po prázdninách do školy. Nemáte chuť na prácu, nebaví vás, netešíte sa ani na kolegov a po voľne sa nie a nie naštartovať. Revitalizujte sa skôr, ako vaša pracovná pahreba definitívne vyhasne.

02.09.2020 15:00
únava, stres, vyčepanosť, vyhorenie Foto:
V časoch extrémneho tlaku na výkon a ciele prichádza vyhorenie rýchlejšie.
debata

Vyhorenie už od roku 1974

Syndróm vyhorenia nie je vôbec moderná záležitosť. Akurát ním začína trpieť čoraz viac ľudí. Už v roku 1974 popísal Herbert Freudenberger vo svojej knihe vyhorenie ako nový syndróm, ktorý sa prejavuje stratou chuti a motivácie. Obzvlášť, ak sa napriek námahe nedarí plniť stanovené ciele. Čím viac výziev, mét, snov a cieľov pred sebou tlačíme, tým skôr sa môže dostaviť pocit vyhorenia. Zrazu má človek pocit ťažného zvieraťa, ktoré chce prehrýzť opraty a začať žiť. Cítite sa tak niekedy? Psychológ Martin Seligman vytipoval prvú pomoc, ak objavíte prvé znaky, že s vašim životom nie je všetko v poriadku.

Nesmerujte ešte k vyššej aktivite

Častým problémom workoholikov a ľudí na prahu vyhorenia je, že ak zbadajú prvotné náznaky straty motivácie, pridajú si ďalšiu záťaž. Ale v inom segmente. Napríklad začnú behať. Nie iba rekreačne, ale zrazu chcú súťažiť. Prípadne sa začnú venovať divadlu a okamžite sa vrhajú na študovanie hry. Nevedia prestať súťažiť. V stave celkovej únavy sa však vyhráva len ťažko. Prichádza ďalšie vyčerpanie, frustrácia a aktivity mimo práce sa tak nestávajú relaxom, ale polienkami k vyhoreniu. „Naučte sa oddychovať a robiť veci bez prekonávania hraníc,“ radí Martin Seligman.

Povedzte nie

Súhlasiť s novými a novými požiadavkami pre niekoho môže znamenať viac práce, klientov, peňazí, možností. Ale ten oslobodzujúci pocit povedať nie znamená instantnú úľavu. „Ak cítite príznaky vyhorenia, neprijímajte žiadne nové úlohy a záťaže. Pomôže vám to opäť nájsť stabilitu aj motiváciu ešte skôr, ako narazíte,“ radí Seligman.

Prepracujte svoje ciele

V časoch extrémneho tlaku na výkon a ciele prichádza vyhorenie rýchlejšie. Mantra motivátorov, že človek môže dosiahnuť všetko čo chce, sa stáva plánom na vyhorenie. Nie každý môže byť majstrom sveta, nie každý môže mať najväčší dom, najluxusnejšie auto, či najdrahší mobil. Nie každý si to však uvedomí. Navyše syndróm vyhorenia súvisí často len s materiálnymi vecami. Ešte nikto ním netrpel, ak sa snažil o šťastnú rodinu. Preto je niekedy na mieste prehodnotiť svoje ciele. „Začnite s tým, že si ujasníte, čo je vo vašom živote skutočne dôležité,“ radí Seligman. V mnohom vám to pomôže zachrániť si duševnú pohodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #motivácia #psychika #vyhorenie #prepracovanie #ciele

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...