Chodíte bez podprsenky? Čo na to hovorí váš chrbát?

V čase karantény sa niektoré ženy nikdy necítili tak slobodne, ako keď odložili svoju podprsenku.

30.08.2020 13:00
podprsenka Foto:
Zahodili ste podprsenku?
debata (2)

Iné nečakali na marec 2020, aby sa zbavili časti spodnej bielizne a radovali sa z pohodlia voľného hrudníka. Ale nevystavujú sa bolestiam chrbta, keď ju prestali nosiť? Veď podprsenka znamená podopretie poprsia? A navyše, keď je poprsie objemnejšie? Budú prsia nevyhnutne smerovať k zemi? Zamýšľa sa francúzsky denník Le Figaro.

Zdalo by sa, že veľké prsia sú tak trochu nevýhodou. Pripomeňme, že prsia tvorí tuk a žľaza a to všetko niečo váži. „Veľmi ťažké prsia a prsia zväčšené plastickou operáciou vedú k tomu, že sa ohýbame. To vyvoláva ďalší tlak a napätie,“ zdôrazňuje Bernadette de Gasquet, lekárka a profesorka jogy. Tieto ženy skutočne môžu mať problémy, pretože namáhajú chrbát.

Podľa ergonóma Oliviera Girarda nenosenie podprsenky nemusí nutne viesť k bolestiam. Tieto bolesti sú totiž spôsobené mnohými faktormi súvisiacimi so všetkým, čo s chrbátom robíme, s postojmi i svalovou hygienou. „Ak máme vo zvyku sa hrbiť, bude nás bolieť chrbát s podprsenkou i bez nej,“ hovorí expert. Bolesti budeme pociťovať v prípade, že prsia sú ťažšie, než môžu uniesť chrbtové svaly. Úloha podprsenky tkvie v tom, že prerozdeľuje váhu veľkého poprsia spredu smerom k chrbtu.

Ak sa rozhodneme odložiť vrchnú časť bielizne, Girard odporúča udržiavať vo forme trapézové svaly pomocou niektorých cvikov. Ak bolesti pretrvávajú, podprsenka im uľaví.

„Gravitácia pôsobí aj na prsia a čím sú ťažšie, tým viac človeka ťahajú dole,“ zdôrazňuje de Gasquet. Podprsenka pomáha udržať túto váhu. Ale nejde len o objem pŕs, do hry vstupujú početné parametre, napríklad kvalita kože, ktorá poprsie drží či vek.

„Dôležitá je hydratácia kože,“ upresňuje Yael Berdah, expertka na plastickú chirurgiu. Mladá pokožka je viac pružná, zatiaľ, čo staršia koža povoľuje a môže byť na nenosenie podprsenky viac chúlostivá, dodáva. Svoju úlohu tu zohráva aj genetická výbava, tehotenstvo či akákoľvek iná okolnosť vedúca k zväčšeniu objemu poprsia, ale tiež to, či žena dojčí alebo nie.

Niektoré ženy vykonávajú cviky na posilnenie prsných svalov, aby sa bránili účinkom gravitácie či veku. Podľa Berdahovej to je zbytočné. Dôvod je prostý: tieto svaly nemajú žiaden vplyv na udržanie poprsia, hovorí lekárka. „Prsia a prsné svaly sú dva odlišné celky a nemajú rovnakú anatomickú štruktúru,“ dodáva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #ženy #podprsenka #poprise

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...