Pomáha chudnúť, zlepšuje zdravie a zmierňuje bolesť. Čo všetko ešte dokáže láska?

Prežívať lásku je ako nájsť zmysel života. Všetko je zrazu krajšie, život dáva zmysel. Čo sa však skrýva za týmto pocitom a čo všetko v našom tele spôsobuje? Veda sa pozrela na samotnú lásku aj jej následky. Mnohé zistenia vás určite prekvapia.

24.08.2020 13:00
láska, sex, vzťah, pár, bozk, milenci Foto:
Nielenže budete žiť s láskou dlhšie, ale aj šťastnejšie.
debata (1)

Čo je vlastne láska?

Hoci ju každý prežíva inak, zdá sa, že veda konečne našla odpoveď na to, čo je to láska. Helen Fisher, antropologička a výskumníčka ľudského správania hovorí, že láska je zmes troch pocitov. Ide o kombináciu príťažlivosti, žiadostivosti a pripútanosti. Ak tieto pocity u vás vyvoláva jedna osoba je to láska. Ak niektorý pocit bude chýbať, bude to len kamarátstvo.

Láska vás urobí zdravšími

Štúdia z roku 2014 našla súvislosť medzi láskou a zdravím. Partneri, ktorí boli zamilovaní, mali menšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení. Zdá sa, že láska teda skutočne prospieva srdcu. Preto sa oplatí byť zamilovaný, ale aj v dlhodobom vzťahu sa na partnera pozerať s láskou. Možno aj v komplikovaných vzťahoch treba hľadať dôvod, prečo patria srdcovocievne ochorenia k najčastejším. Zo vzťahov sa vytráca láska.

Šťastnejší život

Nielenže budete žiť s láskou dlhšie, ale aj šťastnejšie. Už len pohladenie a kontakt s milovaným človekom vytvára v tele produkciu dopamínu. Hormónu, ktorý vám jednoducho aj v ťažkých životných časoch dá pocit, že je všetko tak ako má byť. Preto je tak dôležité mať v partnerovi oporu. Robí váš život šťastnejším.

Láska môže viesť k strate váhy

Nielen preto, že kvôli „vašej láske“ chcete vyzerať lepšie. Ide aj o to, že pocit lásky produkuje oxytocín, ktorý spôsobuje emocionálne šťastie a zároveň môže potláčať chuť k jedlu. Štúdia z roku 2015 zistila, že prítomnosť oxytocínu v tele skutočne dokázala znížiť príjem kalórií a mala prospešné metabolické účinky. Jednoducho ak ste zamilovaná a milovaná, netúžite po sladkostiach. Skôr po iných chutných veciach.

Držanie sa za ruky znižuje stres

Prirodzene hovoríme o držaní sa za ruky s milovaným človekom. V takom prípade stačí skutočne prechádzka ruka v ruke a stresové hormóny prudko poklesnú. Dokonca držanie za ruku utišuje podľa výskumov fyzickú aj emocionálnu bolesť. Preto využívajte toto spojenie lásky a život bude krajší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #veda #chémia lásky

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...