Keď zistíte, čo s telom robí stres, dobre si rozmyslíte, či sa budete rozčuľovať

Stres je podpísaný ako jeden z hlavných faktorov asi všetkých civilizačných ochorení. Ide síce o prirodzenú reakciu organizmu, no ľudia v 21. storočí sú jej vystavení neprirodzene dlho. Stresová reakcia nás má chrániť, pomáha utekať, alebo bojovať. Ľudské telo jednoducho nie je predurčené pracovať pod neustálym stresom.

20.08.2020 13:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Stresové hormóny vám nedovolia zaspať.
debata (4)

Poškodenia mozgu

Neustála aktivita sympatického nervového systému vyvolaná stresom spôsobuje niekoľko problémov vo vašom mozgu. Bolo jasne preukázané, že chronický stres znižuje objem mozgovej hmoty a vedie k atrofii v dôležitých častiach ľudského mozgu. Napríklad hypokampu, hypotalamu a amygdala, čím sa vlastne narúša osobnosť človeka, hlavné mozgové funkcie aj pamäť a kognitívne uvažovanie.

Problémy so spánkom

Stresové hormóny vám nedovolia zaspať. Jednoducho v nebezpečenstve vám organizmus nedovolí vypnúť senzory a ostať pasívny. Lenže problémom je, ak máte tieto systémy zapnuté aj doma v posteli. To vedie k problémom so spánkom, narušeniu spánkového cyklu a to sa odráža na celom rade druhotných problémov a ochorení.

Problémy s menštruáciou

Telo počas stresu rieši len systémy na prežitie, boj, útek. Je vybičované do krajnosti a preto ženám často vynechá menštruácia. Alebo je nepravidelná. Pretože telo má za úlohu udržiavať pri živote tie najdôležitejšie funkcie, ale menštruácia k nim rozhodne nepatrí. Kvôli tomu sa objavujú aj problémy s otehotnením a vynosením dieťaťa.

Srdcovocievne problémy

Patria k najrozšírenejším dôvodom predčasných úmrtí. Keby nebolo stresu, mnohé z nich by neboli. Stres zvyšuje pulzovú frekvenciu. Čo je zdravé z krátkodobého hľadiska, napríklad pri športe, je z dlhodobého hľadiska pri strese doslova smrteľné. Dlhodobo vysoký tep kvôli stresovým faktorom je veľmi rizikový a môže viesť až k infarktu. To má samozrejme dopad aj na vysoký tlak.

Duševné poruchy

Stres a vyhorenie idú ruka v ruke. Dlhodobý stres spôsobuje aj vážne psychické ochorenia. Práve stres je podpísaný pod diagnózami ako úzkosť, poruchy osobnosti, melanchólia a pod mnohými samovraždami. Nie je náhoda, že ako narastá podiel stresu, tak sa zvyšuje aj počet duševných ochorení.

Kolabujúca imunita

Dlhodobý stres výrazne oslabuje imunitu. To znamená niekoľko ochorení do roka a aj rakovina je v podstate dôsledok zlyhaného imunitného systému. Naozaj teda stojí ten stres za to?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #stres #spánok #civilizačné choroby #srdcovo-cievne ochorenia

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...