V horúčavách nezabúdajte na pitný režim, pozornosť si zaslúžia deti aj seniori

Horúčavy, ktoré zasiahli Slovensko, by mali pretrvať aj počas nadchádzajúcich dní.

12.08.2020 13:05
horúčava - voda - žena - hadica Foto:
S horúcim počasím stúpa potreba ochladenia organizmu. Či už sprchou alebo konzumáciou vody.
debata (1)

Teploty sa môžu v južných oblastiach vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Počas horúčav netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu. „Nárazové pitie väčšieho množstva tekutín nie je vhodné, ideálne je dopĺňať tekutiny priebežne, napríklad pohárom vody každú hodinu,“ vysvetlila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Dospelý človek by mal podľa odborníkov počas dňa vypiť aspoň tri litre tekutín, najlepšie čistej vody, minerálky alebo vodou riedených ovocných štiav. Kávu a alkohol treba piť s mierou, pretože odvodňujú.

„Piť treba nielen vtedy, keď cítime smäd. To platí najmä v prípade starších ľudí, ktorí majú oslabený pocit smädu a zabúdajú piť,“ upozorňuje Krčová.

Dodáva, že deti by mali piť pred každou fyzickou aktivitou aj po nej. Najmenšie deti je vhodné počas dňa aj ochladzovať, napríklad ich denne niekoľkokrát sprchovať alebo pretrieť vlhkým uterákom.

Seniori a chronicky chorí ľudia by mali obmedziť aktivity na minimum a von vychádzať ráno alebo večer. Dôležité je nezabúdať na prikrývku hlavy, ľahký odev a v prípade pobytu na priamom slnku aj opaľovací krém.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #teplota #pitný režim #horúčava #seniori

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...