Benefity, ktoré prináša beh špeciálne ženám

Beh možno považovať za jeden z najzdravších športov. Ak ho uchopíte zo správnej strany, je vhodný prakticky pre každého. Ženám však prináša niekoľko výhradných benefitov. Ak ich objavíte, budete omnoho viac pozornosti venovať výberu tenisiek ako lodičiek.

10.08.2020 15:30
pes, žena, beh Foto:
Beh možno považovať za jeden z najzdravších športov.
debata

Expres na spaľovanie tukov

Netreba to tajiť. Začiatky behu nie sú príjemné. Bolia, cítite sa ťažkopádne a spotene. Kým objavíte krásu desaťkilometrového klusu, musíte nabehať značné množstvo kilometrov bez úsmevu. Najviac žien preto začína behať z prozaického dôvodu. Strata váhy. V tom je beh skutočne majster. Spaľuje viac ako chôdza a dokonca aj viac ako bicykel. Je známe, že bežci, hlavne po intervalových tréningoch spaľujú viac kalórií ešte niekoľko hodín po behu. Ak chcete skratku k strate váhy, beh vás na ňu privedie.

Lepší spánok

Štatisticky majú ženy omnoho viac problémov so spánkom ako muži. A aj tu sa ako ľahká pomoc hlási o slovo práve beh. Ak to nevyženiete do tepových výšin, ale v rámci poobedného tréningu sa budete pohybovať kdesi na úrovni 60 – 80 % maxima, vaše telo bude príjemne unavené a spánok sa zlepší. Pozor. nebehajte dve až tri hodiny pred spaním. To by vďaka endorfínom mohlo mať opačný efekt.

Zdravšia maternica aj prsia

Americká štúdia zistila, že ženy, ktoré pravidelne behávajú majú nižší výskyt rakoviny maternice, prsníka a hrubého čreva. Zníženie rizika sa odhaduje o približne 50 %. To je určite dôvod vybehnúť pokojne aj pred prácou. Pretože je vždy krajšie vstávať na ranný beh, ako k lekárovi.

Krajšia pokožka

Farba líc červenej papriky nie je pri behu nič neobvyklé. Čo mnoho žien považuje za negatívny aspekt behu, im paradoxne pomáha. Dochádza k prekrveniu pokožky a lepšej cirkulácii v krvi. Výsledkom je, že keď opadne červeň, budete vyzerať mladšie. Pokožka bežkýň je štatisticky mladšia aj krajšia. Takže každý odbehnutý kilometer je tak trochu aj omladzovacia kúra.

Investícia do budúcnosti

Menopauza stretne raz každú ženu. Okrem hormonálnych zmien sa spája aj s rednutím kostí a ich vyššou lámavosťou. Avšak beh prispieva k prevencii zlomenín. Pretože kosti bežcov sú pevnejšie. Rovnako aj kĺby, šľachy a chrupavky. Poškodené kĺby nie sú výsledkom behu, ale nesprávnej techniky, alebo extrémneho preťažovania. Zdravý a pravidelný beh naopak celý pohybový aparát vrátane kostí výrazne posilňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #životný štýl #tréning #šport

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...