Pomáha vegánska strava pri chudnutí žien?

Až 14 kilogramový rozdiel v hmotnosti môže byť medzi priemerne vysokou ženou, ktorá konzumuje bežnú stravu a vegánkou. Váhový úbytok je v prospech skupiny, ktorá prijíma výlučne rastlinnú stravu a vyhýba sa aj jedeniu produktov zo zvierat. O tom, aký vplyv má tento životný štýl na chudnutie, krásu pokožky, vlasov či nechtov hovorí v rozhovore pre Pravdu výživový poradca Radek Látal zo Slovenskej vegánskej spoločnosti.

06.08.2020 13:00
Zdravá strava Foto:
Vegánska strava je vhodná pre všetky štádiá života človeka, vrátane detstva, tehotenstva a dojčenia, pre tínedžerov a aj v pokročilom veku.
debata
Radek Látal. Foto: www.powerstudio.sk
Radek Látal, Radek Látal.

Ako by sme definovali vegánstvo a ktoré potraviny nepatria do tohto druhu stravovacieho režimu?

Snahou vegánov je vyhnúť sa v čo najväčšej miere utrpeniu zvierat. To sa logicky týka predovšetkým priamo produktov zo zvierat, ako sú mäso a kožušiny, pre ktoré musí zviera zomrieť. Vegáni však vyraďujú aj napríklad mlieko, vajíčka a med, kde už miera utrpenia zvieraťa nie je na prvý pohľad celkom zrejmá. Znášanie vajíčok či dojenie mlieka sa samo o sebe nemusí zdať ako neľudský proces, v oboch prípadoch však zvieratá nakoniec končia na bitúnku.

Aký je postoj ku konzumácii medu?

V prípade medu je situácia ešte menej zrejmá, ale i tu dochádza pri manipulácii k úmrtiu včiel a med, ktorý obsahuje pre včely dôležité výživné látky, je nahradzovaný za cukorný roztok. Vegánstvo v tomto smere však nie je nevyhnutne o dokonalosti, ide skôr o cestu ako cieľ a každý človek sa tak môže snažiť byť vždy o niečo bližšie k tomuto ideálu, ako bol predchádzajúci deň.

Aký vplyv má vo všeobecnosti voľba takéhoto jedálnička na ľudské zdravie a ako ovplyvňuje kvalitu života ženy?

Vegánska strava je jednoznačne vhodná pre každého človeka, čo potvrdzuje aj rad lekárskych a výživových organizácií. Je zaujímavé, že práve veľkú väčšinu vegánskej populácie (približne 79 %) tvoria ženy – vegánky. A pre ženské zdravie je to len dobre. Podľa výskumov majú totiž vegánky nižšie riziko rakoviny prsníka, cukrovky 2. typu a predovšetkým srdcovo-cievnych ochorení, ktoré ženy ohrozujú ešte viac. Samozrejme je dôležité konzumovať pestrú stravu, s obsahom ovocia, zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín, orieškov a semienok. Každá vegánka by mala tiež doplňovať vitamín B12, ktorého je vo vegánskej strave nedostatok. Na druhej strane je vegánska strava v porovnaní s bežnou stravou bohatšia napríklad na kyselinu listovú, vitamín C a horčík.

Má vegánstvo pozitívny vplyv aj na krásu ženy, stav nechtov, vlasov, pokožky a pod. a ktoré výživné látky sa pod to podpisujú?

Na kvalitu nechtov, vlasov a pokožky má vplyv výživa ako celok, ale aj niektoré jej špecifické zložky ako napríklad zinok a vitamín C. Obidve tieto živiny nie je problém na vegánskej strave získať. Zinok je najviac zastúpený v strukovinách a celozrnných obilninách a vitamín C, ktorý prispieva k syntéze kolagénu, nájdeme samozrejme v ovocí a zelenine. Všetky esenciálne živiny vieme získať zo stravy bežnej aj vegánskej. Kde má však vegánska výživa veľký potenciál je ochrana pokožky pred starnutím, vráskami a v prevencii akné. Pokožka je najväčším orgánom nášho tela a zároveň v kontakte s vonkajším prostredím. Slnečné žiarenie, znečistené ovzdušie a ďalšie vplyvy prostredia prispievajú k oxidačnému poškodeniu buniek pokožky, jej starnutiu a tvorbe vrások.

Vegánska strava je v priemere bohatšia na ovocie a zeleninu ako bežná strava. Ako ovocie a zeleniny chránia pokožku?

Ovocie a zelenina majú významné protizápalové účinky a vysoký obsahom antioxidantov, čím pomáhajú chrániť našu pokožku pred negatívnymi vplyvmi prostredia. Vďaka tomu, že vegánska strava neobsahuje žiadny cholesterol, výrazne menej nasýtených mastných kyselín a má protizápalové účinky, prispieva tiež k zdraviu našich ciev. To je dôležité nielen pre prevenciu srdcovo-cievnych ochorení, ale aj dobré zásobenie pokožky krvou, ktorá prináša potrebné živiny a naopak odvádza škodlivé látky. Veľkým prínosom je tiež to, že vegánska strava neobsahuje mliečne produkty, ktoré môžu zvyšovať riziko výskytu akné.

Na čo si treba dať pri vegánstve pozor. Existujú niektoré druhy mikroživín, ktoré nie je možné získať z rýdzo rastlinnej stravy?

Ako každá strava, aj tá vegánska má svoje špecifiká. Najvýznamnejším je práve vitamín B12, ktorý sa v rastlinných potravinách prirodzene nevyskytuje. Vitamín B12 je totiž bakteriálneho pôvodu. V prírode je prakticky všadeprítomný, bežne sa vyskytuje v pôde, riekach a jazerách, odkiaľ ho získavajú zvieratá a aj naši divo žijúci príbuzní. Vždy, keď sa zviera napije vody z rieky, či zje nejakú rastlinu so zvyškami pôdy, získava dávku vitamínu B12. V našom hygienickom prostredí však už tieto zdroje nie sú k dispozícii a aj keď živočíšne potraviny malé množstvá vitamínu B12 obsahujú, nedostatkom trpí až tretina našej populácie. Preto je na vegánskej strave dôležité tento vitamín vždy doplňovať.

Často sa pri vegánstve hovorí aj o tepelnej úprave. Aké druhy tepelnej úprave sú pri veganstve dovolené?

Vegánstvo ako filozofia tepelnú úpravu v skutočnosti nerieši a medzi vegánskym jedlom nájdeme sýte varené jedlá zo strukovín a hamburgery, rovnako ako farebné a zdravé šaláty. Takzvaná surová či raw strava vznikla nezávisle na vegánskej filozofii a aj keď zo svojej podstaty neobsahuje živočíšne potraviny, nie je synonymom vegánstva. Vegánska strava je naopak veľmi pestrá a rôznorodá a veľmi odporúčam navštíviť rôzne vegánske reštaurácie pre inšpiráciu.

Je možné sa vegánsky stravovať aj počas tehotenstva, resp. je vhodné, aby mali veganskú stravu aj deti?

Vegánska strava je vhodná pre všetky štádiá života človeka, vrátane detstva, tehotenstva a dojčenia, pre tínedžerov a aj v pokročilom veku. Na tom sa zhodujú aj napríklad Americká akadémia výživy a dietetiky, či Asociácia kanadských dietológov. Pri dodržaní základných pravidiel vegánskej stravy poskytuje všetky esenciálne živiny a môže prinášať aj významné zdravotné výhody. Tehotenstvo, dojčenie a detský vek sú kritické obdobia z hľadiska výživy a pri každom spôsobe stravovania si vyžadujú zvýšenú pozornosť. Na vegánskej strave je predovšetkým najdôležitejšie zaistiť, aby mamičky aj deti mali dostatočný príjem vitamínu B12 a, rovnako, ako na strave bežnej, aj vitamínu D. O vegánskej výžive v týchto citlivých obdobiach života sme spracovali brožúru pre rodičov, ktorá je voľne k dispozícii na stiahnutie na stránkach Slovenskej vegánskej spoločnosti.

Ako je to s vegánstvom a chudnutím, udržiavaním si váhy?

V tejto oblasti má vegánska strava veľmi významné prínosy, čo okrem skúseností jednotlivcov ukazujú aj vedecké štúdie. V najväčšej štúdii, ktorá porovnávala index telesnej hmotnosti (BMI) u rôzne sa stravujúcich skupín amerického obyvateľstva, mali vegáni ako jediný normálne BMI . Bežne sa stravujúci ľudia a dokonca aj vegetariáni už mali hodnoty na úrovni nadváhy. Rodziel medzi BMI bežne sa stravujúcich a vegánov bol rozdiel 5.2 bodov BMI, čo by napríklad u priemerne vysokej ženy zodpovedalo 14 kilogramom. Jednou z príčin tohto prínosu je, že rastlinné potraviny sú v priemere menej kalorické a vegáni si tak ľahšie udržiavajú zdravú telesnú hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #vegánstvo #Radek Látal #rastlinná strava

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...