Pomôže hormón lásky pri chudnutí?

Zamilovanosť vraj pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti. Aspoň takto to tvrdí štúdia, podľa ktorej sa pri vzájomnom citovom vzplanutí dvoch osôb vylučujú do tela hormóny pôsobiace priamo na pocit hladu a spaľovanie tuku.

25.07.2020 15:00
láska, zamilovanosť, pár Foto:
Láska pomáha udržiavať štíhlu figúru.
debata

Láska vplýva na štíhlu líniu

Americkí odborníci tak vyvrátili staršiu teóriu, podľa ktorej zamilovaný človek zvykne na začiatku vzťahu priberať. Dôvodom tejto zmeny malo byť nielen vzájomné si varenie dobrôt, ale aj vyššia miera pocitu bezpečia, istoty a spokojnosti.

V súčasnosti sa na svetlo sveta dostáva nová idea. Založená je na opačnom efekte. Chudnutí. Nedávny výskum pátral po príčinách vplyvu lásky na znižovanie hmotnosti u 25 mužov s odlišným Body Mass Indexom (BMI), teda podielom tuku v tele. BMI nad 25 bodov hovorí o miernej nadváhe, nad 30 bodov o obezite a nad 40 o morbídnej obezite.

Viac pohody, menej kalórií

Jednej skupine z výskumnej vzorky podávali vedci hormón oxytocín a druhá dostávala placebo látku. O oxytocíne je známe, že vytvára pocity vzájomnej príťažlivosti, spojenia a zamilovanosti. Tradične pôsobí najmä medzi matkou a novorodencov, kedy dochádza k vzniku silných emocionálnych väzieb.

Vedci na začiatku výskumu požiadali mužov, aby si každý z nich objednal na raňajky jedlo podľa vlastného uváženia a rôznej kalorickej hodnoty. O osem týždňov neskôr sa postup zopakoval, pričom vo výskumnej vzorke, ktorej sa podával spomínaný hormón došlo k menšej potrebe kalórií, k zvýšeniu metabolizmu a lepšej citlivosti na inzulín. Placebo skupina nezaznamenala zme­ny.

Pôsobí na zvyšovanie ega

Zamilovanosť je údajne najlepšou motiváciou na chudnutie. V tele sa vďaka láske uvoľňujú aj iné hormóny, medzi nimi napríklad dopamín. Ide o prenášač nervových vzruchov, ktorý navodzuje pocity šťastia a uspokojenia. Priamoúmerne s vyplavovaním sa dopamínu do tela stúpa aj sebavedomie človeka, narastá celková pohoda a zvyšuje sa motivácia do chudnutia. Keďže ľudské telo má pôsobením tohto hormónu pocit šťastia a odmeny, nepotrebuje nahrádzať stres, napätie a nervozitu jedlom.

Ako funguje hormón lásky?

Láska má vplyv aj uvoľňovanie noradrenalínu do ľudského tela. Tomuto hormónu sa pripisuje schopnosť rýchlejšie spaľovať telesný tuk. Pomáha efektívne premieňať tuk na energiu. V takomto prípade zostávame viacej aktívni, čulí a podávame väčšie výkony pri cvičení aj v intímnom živote.

Skutočným hormónom lásky je údajne látka zvaná fenyletylamín, ktorá posilňuje účinky dopamínu v mozgu a zároveň podporuje spaľovanie tukov a potláča chuť do jedla. Hormón lásky je štruktúrou podobný drogám zvaným amfetamíny, ktoré pôsobia stimulačne na centrálny nervový systém. V istých mini množstvách sa nachádza v kapuste, ale aj čokoláde, čo dáva odpoveď na to, prečo vzniká u človeka závislosť od tejto sladkej maškrty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #chudnutie #spokojnosť #šťastie #hormón

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...