Jedlá, ktoré vám zlepšia náladu a spravia vás šťastnejšími

Sú legálne, chutné a väčšinou ich zoženiete v bežných potravinách. Stačí po nich siahnuť a vylepšia vám náladu prakticky na počkanie.

25.07.2020 07:00
avokádo, zdravie, omega 3 mastné kyseliny Foto:
Jednou z potravín, ktoré navodzujú pocit šťastia, je aj avokádo.
debata

Pocity šťastia sú totiž často výsledkom chemických procesov v organizme a keď do žalúdka dodáte správne látky, hneď sa budete viac usmievať.

Avokádo

Toast s avokádom namiesto masla je skvelá voľba na pekný deň. Nielen preto, že obsahuje správne mastné kyseliny pre zdravie. Ale aj vďaka tryptofánu, esenciálnej aminokyseline, ktorú mozog používa na produkciu serotonínu. Teda neurotransmiteru, ktorého ak máte nedostatok, môže sa veľmi rýchlo dostaviť úzkosť alebo depresia. Preto je avokádo veľmi vhodnou voľbou na raňajky napríklad v pondelok ráno.

Bobuľové ovocie

Určite si ho dajte denne aspoň za hrsť. Maliny, černice, čučoriedky, egreše… Bobuľové ovocie obsahuje antokyány, ktoré nielenže podporujú ľudské zdravie, ale aj dobrú náladu. Znižujú stres a úzkosť. Sú dokonalou voľbou, ak sa pripravujete na poradu, ktorá vám nie je po chuti. Pochuťte si napríklad na malinách a aj nepríjemný šéf bude skutočne malina.

Kurací vývar

Dokonalá voľba na obed počas ťažkých dní. Dať si horúcu a chutnú kuraciu alebo slepačiu polievku okamžite zlepšuje psychický aj fyzický stav človeka. Tento recept v sebe totiž kombinuje horúcu tekutinu, ktorá pohladí vaše trávenie. Dostatok bielkovín aj vlákniny, vývar zo zeleniny. To všetko je chuť, ktorá nutne zlepší vašu psychickú pohodu. Aj preto predstavuje práve slepačí vývar ideálne jedlo napríklad pri chorobe a rekonvalescencii. Doslova vás postaví na nohy a posilní aj psychicky.

Grécky jogurt

V porovnaní s inými typmi jogurtov má viac bielkoviny a menej cukrov. Takže vám nerozhasí v tele inzulín. Ďalším pozitívom je špeciálna baktéria, ktorá sa v skutočných gréckych jogurtoch používa. Podporuje zdravé trávenie, črevo a vďaka tomu aj dobrú náladu. Nejde o jogurty gréckeho typu, ale pravé grécke jogurty. Ak ich zaradíte do vašej skladby jedál, budete šťastnejší.

Zelený čaj

Aby ste mali jedlá šťastia čím zapiť, tak jedným z vychytených elixírov dobrej nálady je zelený čaj. Obsahuje látky, ktoré vás osviežia a vďaka teínu pocítite príval energie a pritom vás upokojí. Antioxidanty vám zas ozdravia telo. Nie je to náhoda, že najpokojnejší budhistickí mnísi, či národy, ktoré obdivujeme pre ich pokoja šťastný život majú čaj ako svoj každodenný nápoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #jedlo #šťastie #hormón

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...