Ranný či večerný tréning? Štúdia poteší tých, ktorí sa z postele neponáhľajú

Dobrá správa pre všetkých, ktorí si radšej ráno o čosi dlhšie pospia, než by sa hnali za športom!

24.07.2020 07:00
Cvičenie, žena, tréning, nohy Foto:
Kedy si počas dňa zacvičiť?
debata

Podľa štúdie dostanete telo do formy rýchlejšie, ak sa spoľahnete na tréning večer. A hoci na túto tému existuje množstvo odlišných názorov, aktuálna britská štúdiá dáva za pravdu tým, ktorí sa od ranného tréningu odkláňajú.

Často závidíte ľuďom, ktorí vstanú z postele pred svitaním, aby si strihli pred odchodom do práce zatrénovať a následne sa tým pochvália ostatným kolegom v kancelárii? Svoju závisť môžete držať na uzde. Ako prezrádza aktuálna štúdia, pod ktorú sa podpísala England’s Uni­versity of Birmingham, pravidelný šport splní svoje poslanie lepšie večer. Takže sa na ihrisko či do telocvične vyberte s čistým svedomím až po práci. Tu je vysvetlenie, prečo.

Štúdia ukázala, že večer môžete trénovať až o 20 percent dlhšie a cvičenie môže byť intenzívnejšie ako ráno, pretože máte viac energie. Vedci z Univerzity v Birminghame tiež zistili, že ľudia, ktorí vstanú okolo desiatej, si najlepšie zacvičia až o 11 hodín neskôr. Tí, ktorí sa prebudia okolo siedmej hodiny, by mali v ideálnom prípade cvičiť o šesť hodín neskôr, aby tak dosiahli maximálny požadovaný výsledok. Mimochodom, cvičenia sa dajú neskoro večer robiť aj v domácom prostredí a takisto dostanú telo do formy.

Podľa súčasných štúdií dosahujú svaly svoju maximálnu silu a výkonnosť večer. Aj hladina hormónov sa u človeka počas dňa mení a práve večer dosahuje také hodnoty, ktoré sú pre cvičenie ideálne. Zatiaľ, čo vysoká hladina kortizolu ráno oslabuje rast svalov, je večer podporovaná zvýšenou hladinou testosterónu.

Vedci zároveň prišli s tvrdením, že ak vás trápi ľahký spánok a chcete ho zlepšiť, ideálnym časom na spánok sa javí čas 90 minút po skončení večerného cvičenia. Počas spánku sa svaly uvoľnia a aj takto sa následne dočkáte dobrých výsledkov svojich pravidelných večerných tréningov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #ranný tréning #zdravá životospráva

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...