Vydržte dlhodobo! Čo sa stane, ak prejdete 10 000 krokov denne?

Viete, koľko krokov denne prejdete? Ak sa rozhodnete pre povestných 10 000 krokov, čo je zhruba 7 kilometrov, vaše telo aj duša sa môže tešiť z mnohých benefitov.

20.07.2020 09:00
nohy, chôdza, schody Foto:
Krok za krokom k lepšiemu zdraviu.
debata

Posilníte srdce

Mierny, trvalý pohyb je ideálny pre srdce, pretože ho jemne trénuje. Pri chôdzi pulz stúpa len mierne, takže srdce nie je vystavené nadmernému stresu. Zároveň však musí urobiť viac, ako len v čase, keď sedíte za počítačom. Ak pravidelne prejdete 10 000 krokov denne, vaše srdce sa každý deň o čosi viac posilní.

Budete menej chorá

Ak sa naozaj rozhodnete robiť 10 000 krokov za deň, je veľmi pravdepodobné, že budete kráčať v každom počasí – aj vo vetre, daždi či v teple. Práve týmto „tréningom“ posilníte svoju imunitu, ktorá vám pomôže v čase číhajúcich viróz. Zároveň pravidelnou chôdzou znižujete krvný tlak a tým aj riziko infarktu alebo mozgovej príhody.

Schudnete

Je samozrejmé, že denne prejdených 7 kilometrov sa už čoskoro ukáže aj na vašej váhe. Chce to však naozaj pravidelnosť bez vyhováraní. Ak telo vyvinie denne aspoň takúto fyzickú aktivitu, začne lepšie pracovať aj metabolizmus, vďaka prechádzke po raňajkách spálite energiu, ktorú ste telu dodali a tá sa nebude zbytočne ukladať v tele v problémových partiách.

Zlepší sa vám nálada

Ak trpíte nervozitou, chôdza je pre vás ideálnym riešením. Stály pohyb človeka príjemne uvoľňuje a prináša možnosť preladiť na iné myšlienky. Nájdite si počas cesty do a z práce trasy, na ktorých môžete zanechať svoje starosti. Čoskoro zistíte, že vaša celková nálada sa zlepšuje – navyše, nevystresujete sa už počas rána v zápchach na ceste ani v tlačenici v MHD. Čerstvý vzduch vás nabije energiou a zmenu nálady oceníte okamžite po príchode do práce.

Budete kreatívnejšia

Štúdie preukázali, že pravidelná a dlhá chôdza zlepšuje kreativitu. Takže, ak sa chystáte na riešenie nejakého problému či kreatívnej výzvy, doprajte si pred jeho riešením dlhšiu prechádzku. Každým krokom sa k jeho vyriešeniu priblížite viac a viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kreativita #chôdza #kroky

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...