Komáre dokážu poriadne otráviť život! Poznáte tieto domáce triky proti nim?

Aj vy ste už toto leto pocítili ich nepríjemný sosák? Komáre sú pre väčšinu ľudí obťažujúci hmyz, ktorý znižuje komfort či kvalitu života obyvateľov v mieste, kde dochádza aj k miernemu premnoženiu.

15.07.2020 10:00
komár, hmyz, svrbenie Foto:
Otravujú vás komáre? Môžu pomôcť aj domáce prípravky, ale pozor...
debata

Veľké množstvo bodnutí vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť. Bodnutie komárom spôsobuje lokálnu imunitnú reakciu, ktorú ľudia vnímajú ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch.

„Normálna imunitná reakcia sa môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu, avšak vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou,“ upozorňujú odborníci. Rovnako pripomínajú, že na Slovensku sa veľmi zriedkavo vyskytujú ochorenia prenášané komármi.

Komáre najviac útočia ráno a večer okolo času východu a západu Slnka. V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá počas celého dňa. Ľudia sa môžu chrániť pred komármi pravidelným kosením svojich dvorov, záhrad a bezprostredného okolia domu, pravidelným vyprázdňovaním nádob na polievanie záhrad, likvidáciou komunálneho odpadu, najmä plechoviek, plastových fliaš pneumatík a ďalších nádob, v ktorých sa môžu v zachytenej dažďovej vode liahnuť komáre.

Vhodné je tiež mechanicky chrániť obydlia umiestňovaním ochranných sietí na okná a dvere. „Ich ochrannú funkciu zvyšuje chemické ošetrenie rámov a sietí reziduálnymi insekticídmi určenými na tento účel. Rovnako je dôležité chrániť aj uzatvorené priestory na chov hospodárskych zvierat,“ pripomínajú odborníci.

Ľudia by sa mali primerane obliekať, používať ochranné repelenty a tiež odpudzovače a lapače komárov. Niektorí nedajú dopustiť ani na domáce prostriedky na odpudzovanie komárov. Medzi najčastejšími sa uvádza roztok alkoholu s vetvičkami rozmarínu, prípadne klinčekmi. Takáto zmes sa necháva lúhovať a následne sa môže preliať do nádobky s rozprašovačom a aplikovať na telo. Samozrejme, treba rátať s charakteristickou vôňou, ktorá možno nebude mať v sebe toľko chemických látok ako klasický repelent, ale môže odpudiť od vás aj ľudí, nielen komáre.

Pri komároch je dôležitejšie však vedieť, čo robiť, ak nepríjemné štípance svrbia a znervózňujú. Ošetriť ich môžete napríklad aj takto:

  • gél z aloe vera, ktorý kúpite v lekárni, prípadne môžete použiť miazgu priamo z rastliny, ak ju pestujete doma
  • studený obklad (ideálna je kocka ľadu, ktorú priložíte na miesto vpichu)
  • čajovníkový olej (potrite ranku troškou oleja a nechajte pôsobiť)
  • sóda bikarbóna (zmes 3 lyžíc prášku a 1 lyžice vody vytvorí pastu, ktorú nanášate na uštipnuté miesto)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #leto #komár #uštipnutie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...