Ako správne chodiť, aby ste si vyliečili telo aj dušu?

Nie každé chodenie je zdravé. Hoci má chôdza doslova terapeutický vplyv na našu dušu aj telo, aby túto schopnosť aktivovala, musíte chodiť správne. Nesprávnou technikou si môžete dokonca ublížiť.

12.07.2020 13:00
relax, chôdza, turistika, prechádzka, príroda,... Foto:
Chôdza je telesná aj duševná terapia.
debata

Základom je správne obutie

O prínose chôdze hovorí prakticky každý. Menej sa však už hovorí, ako chodiť, aby sa prejavili všetky benefity na tele aj na duši. Rozhodne to nebude chôdza v podpätkoch. Ani v úzkych topánkach so zúženou špicou. Takto si budete nie pomáhať, ale deformovať nohy aj chrbticu. Ideálne sú ľahké tenisky, nízka špička aj drop a po tráve môžete pokojne chodiť aj naboso. Vaše nohy aj telo sa vám poďakujú.

Potrebuje byť svižná

Ak spravíte aj 10 000 krokov z nohy na nohu, nedocielite správne štartovacie mechanizmy pre vaše zdravie. Ideálna je svižná chôdza, pri ktorej sa vám zvýši pulz, ale nebude vám zasa srdce biť až v krku. Tak isto je vhodné denne prejsť v takomto rytme 6 – 8 kilometrov. Teda ide približne o hodinu až hodinu a pol trvajúcu prechádzku. Vtedy sa už skutočne začnú prejavovať pozitívne zmeny v organizme.

Schudnete a naberiete kondičku

Rýchla chôdza vám zvýši tep presne do takej miery, že vaše telo začne intenzívne spaľovať tuky. Snažte sa držať rovnaké tempo chôdze počas celej prechádzky. To je najzdravšie. Spaľujete minimum cukrov, takže začnete chudnúť práve z oblastí, ktoré by ste radi eliminovali. Navyše sa každodenným tréningom bude zvyšovať vaša kardiovaskulárna kondícia. Viac zvládnete, viac prejdete, menej sa zadýchate. Akoby ste nestarli, ale začali mladnúť. Efekt sa dostaví už po mesiaci každodennej chôdze.

Chodievajte kolektívne

Je to telesná aj duševná terapia. Ak budete skupina, budete sa ťahať navzájom. Ďalšou výhodou je, že v skupine si pokojne môžete pohovoriť, porozprávať sa, stráviť družné chvíle. Pretože pri rýchlej chôdzi sa nedá pozerať do mobilu. Zlepšíte si dokonca aj sociálne vzťahy, čo veľmi pomáha našej duši.

Chodievajte v prírode

Ak je to čo i len trochu možné, chodievajte na čerstvom vzduchu a v prírode. Aj chôdza po sídlisku zlepší kognitívne funkcie, pamäť aj zlepší náladu. Ale ak budete chodiť v lese, benefity na pokles hladiny stresu na nárast endorfínov budú ešte výraznejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #pohyb #životný štýl #aktivita #chôdza #meditácia

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...