Aktivity, ktoré vám pomôžu rýchlo zredukovať stres

Stres je zodpovedný za množstvo ochorení, predčasných úmrtí aj za podráždenosť a znepríjemnenie dňa. Pritom stačí 30 minút správnej aktivity a hladina stresového hormónu sa na počkanie zníži. Váš deň aj život budú na nepoznanie.

10.07.2020 16:00
muž, práca, únava, stres Foto:
Už 30 minút behu zlepšuje vašu kondíciu, stav srdcovocievneho systému, prekrvenie celého tela.
debata (1)

Voľte prechádzku

Je to najdostupnejší a najprijateľnejší spôsob, ako sa zbaviť stresu. Pritom je prakticky bez obmedzení, pretože rýchlejšiu chôdzu si môže naordinovať prakticky hocikto. Prečo je prechádzka tak skvelá na zníženie stresu? „Chôdza je najprirodzenejšia činnosť a preto nás vracia k sebe samým,“ hovorí koučka Elizabeth Scott. Navyše mnoho veľkých problémov vyriešili ľudia práve na prechádzke, pretože vďaka aktivácii nových centier v mozgu prídete na nové riešenie.

Beh

Ak môžete bežať zo zdravotného hľadiska, mali by ste začať. Už 30 minút behu zlepšuje vašu kondíciu, stav srdcovocievneho systému, prekrvenie celého tela. Podstatne rýchlejšie zvýši hladinu endorfínov ako chôdza. Stačí naozaj 30 minút, ale nie menej. Navyše to nemusí byť beh s jazykom po kolená. Stačí mierne tempo, pri ktorom sa zapotíte. Po takomto behu zrazu zistíte, že stres ste nechali za sebou niekde na trase. A chýbať vám nebude.

Meditácia

Je nesmierne účinná a pritom k nej nič nepotrebujete. Všetko už máte. Stačí si len v pokoji nájsť priestor pre seba a dýchať. Ale úplne inak, ako keď ste v strese. Začnete hlboko do brucha a potom do hrude. Sledujte, ako dych do vás vstupuje a vystupuje. Je to tak jednoduché a pritom nesmierne účinné. Myšlienky iba sledujte ako film. Nevenujte im žiadnu pozornosť. Ak zvládnete 15 minút, vaša hladina stresu výrazne klesne. „Dýchacie cvičenie je kľúčom k zníženiu stresu," hovorí Elizabeth Scott. Po pol hodine takéhoto dýchania vyjdete z miestnosti ako úplne iný človek. Usmiaty a plný pokoja.

Hrajte sa so zvieratami

Hra so psom, mačkou, alebo aj jazda na koni, sú doslova balzamom na dušu. Stačí to zažiť a hneď budete chcieť aspoň čivavu domov. Zvieratá sú hromozvodom stresu. Stačí pár minút plnej sústredenosti na prechádzku so psom a aportovanie. Zrazu pochopíte, že všetko v našom svete je akosi viac nafúknuté ako treba. Pes ani zviera sa nestresujú a túto ich náladu vedia veľmi rýchlo preniesť aj na ľudí.

Venujte sa umeniu

Možno si v strese mimovoľne kreslíte. Je to pamäťový flashback z detstva, ktorý vám napovedá, že tvorivosť znižuje stres. „Výskum neustále ukazuje, že kreslenie môže mať meditatívny účinok. Jedna štúdia zistila, že úrovne úzkosti sa znižujú u ľudí, ktorí kreslili zložité geometrické vzory. To z tejto techniky robí ideálny výstup na zníženie stresu,“ radí Elizabeth Scott. Skúste tvoriť. Nie je dôležitý výsledok, ale proces.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #životný štýl #stres #meditácia

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...