Jedlá, ktoré pred letom potrebujete. Ochránia pokožku a vylepšia opálenie

Tajomstvo pekného opálenia nie je závislé na výbere opaľovacieho krému. Ako sa leto prejaví na vašej pokožke záleží od toho, čo si naložíte na tanier. Ak chcete mať tento rok peknú a zdravú letnú farbu, nepodceňte prípravu na opaľovanie v kuchyni.

04.07.2020 16:10
leto, dovolenka, cestovanie, turistky, turista,... Foto:
Zdraviu pokožky po slnení pomôžete aj vhodnými potravinami.
debata

Citrusové ovocie

Jedávame ho paradoxne trochu opačne, ako to príroda zariadila. Pochádza z teplých krajín a preto človeka ochladzuje a chráni pred UV žiarením. Jesť ho v zime neprináša taký účinok ako práve počas leta. Citróny, limetky, grepy, pomaranče. Obsahujú vitamín C v kombinácii s ďalšími vitamínmi a antioxidantmi, ktoré chránia pokožku pred spálením. Citrusové plody vďaka limonénu znižujú možnosť ochorenia na rakovinu kože až o 34 %.

Mrkva

Je veľmi vhodné ju začať jedávať vo zvýšenej miere pred tým, ako sa začnete intenzívne slniť. Vysoký obsah betakaroténu chráni pokožku pred poškodením. Jeho výhodou zároveň je, že zlepší aj výslednú kvalitu opálenia. Farba bude krajšia, trvácnejšia a pokožka menej poškodená.

Jahody

Antioxidanty a vitamín C z nich robia ideálne raňajky pred dňom plným slnka. Mimochodom jahody pomáhajú nielen z vnútra. Ak ste to so slnkom prehnali a pokožka zareagovala spálením, rozpučte niekoľko jahôd z chladničky a spravte si chladivý obklad na popálené miesta.

Mandle

Jeden z najlepších zdrojov vitamínu E. Vďaka tomu chráni pokožku pred voľnými radikálmi a súčasne zabraňuje rozkladu kolagénu. Preto vaša pokožka môže aj po slnení starnúť pomalšie. Prieskum ukázal, že ľudia, ktorí pred slnením skonzumovali 20 mandlí, mali menej spálení na slnku ako tí, čo použili len rovnaký opaľovací krém, ale mandle nejedli.

Na pitie? Jednoznačne zelený čaj

Ak hľadáte ideálny nápoj počas horúcich dní, je to zelený čaj. Obsahuje katechíny, ktoré bránia vzniku zápalov a poškodeniu pokožky zo slnka. Antioxidanty zasa znižujú nepriaznivé následky slnenia vo forme rakoviny pokožky. Navyše antioxidanty EGCG zo zeleného čaju upokoja aj spálenú pokožku a zabraňujú genetickému poškodeniu buniek, ktoré slnenie spôsobuje. Pritom nezáleží, či si zelený čaj pripravíte teplý, alebo pôjdete procesom studeného lúhovania. Efekt na vašu pokožku bude v oboch prípadoch pozitívny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #jahody #zelený čaj #pokožka #mandle #slnenie #citrusy #mrkava

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...