Pomôžu bylinky pri hormonálnych problémoch ženy?

Nepravidelný cyklus, nedostatok hormónov či ťažkosti v menopauze. Škálu týchto typických dámskych problémov dokážu vyriešiť vzácne látky obsiahnuté v bylinách. Čo sú fytoestrogény a ako sú nápomocné ženám vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu Pavol Machnič zo spoločnosti ZDRAVÝ SVET s.r.o.

03.07.2020 15:00
alchemilka pasienková
Liečba fytoestrogénmi je šetrná, takmer bez vedľajších účinkov.
debata

Čo sú fytoestrogény a aké majú účinky na ženský organizmus?

Fytoestrogény sú látky, ktoré sa nachádzajú v rastlinnej ríši a majú podobné pôsobenie ako hlavné ženské hormóny, a to estrogén, progesterón, ale aj testosterón. Chcem len spresniť, že sa nejedná o hormóny v pravom slova zmysle, ale o látky (napr. bioflavonoidy), ktoré tieto hormóny nahrádzajú. Ide však o celé spektrum látok, ktoré pôsobia synergicky a ktorých jednotlivý, presný účinok nepozná snáď nikto. Z tradícií stredoeurópskeho bylinkárstva však pomerne dobre vieme ako pôsobia na organizmus. Treba však povedať, že len niektoré liečivé rastliny obsahujú fytoestrogény. Niektoré ovplyvňujú viac estrogén, niektoré progesterón a niektoré zasa testosterón.

V online priestore sa často objavujú informácie o škodlivosti týchto látok. Aká je realita?

O fytoestrogénoch sa napísalo plno nezmyslov, keďže väčšinou tieto články písali ľudia, ktorí nemali s nimi praktické skúsenosti a zbierali informácie pokútne, len po internete. Na webe nájdete aj informácie, že sú vyslovene škodlivé. Nie je to pravda, treba sa však vo fytoestrogénoch vyznať. Taktiež je dobré, ak vieme diagnostikovať problém, s ktorým sa žena trápi. Preto, ak má žena hormonálnu nerovnováhu pochádzajúcu z estrogénovej dominancie, nemôžeme dať žene bylinku, ktorá estrogén dvíha, ale naopak jej dáme bylinku, ktorá znižuje estrogén a zvyšuje progesterón. To je ako aj s liekmi, keď má niekto problém s infekciou dýchacích ciest, nedáme mu predsa lieky na hemoroidy.

Znamená to, že fytoestrogény môžu pôsobiť na hormonálnu sústavu ženy aj nepriamo?

Áno, napríklad čierna ríbezľa ovplyvňuje tvorbu kortizolu a ten následne estrogén. Takže tinktúra z čiernej ríbezle pomáha pri výpadku estrogénu. Keď sa nevie identifikovať problém, vtedy sa dáva kombinácia čiernej ríbezle a ostružiny malinovej. Treba však podoktnúť, že aj keď má niekedy žena veľa estrogénu a podáme typickú estrogénovú bylinku, tak sa stane, že problém sa vyrieši, preto sa netreba obávať, či sa niektorou bylinkou nepredávkuje alebo či podanie danej byliny nezhorší zdravotný stav.

Aká je teda bezpečnosť fytoestrogénov?

Takže ak vieme správne aplikovať fytoestrogény, môžeme pomôcť skvalitniť život tisíckam žien, a to bez vedľajších účinkov a bez ťažkej liečby. Fytoestrogény sú bezpečné, negatívne pôsobenie môže byť len pri fatálnej nevedomosti a následnej práci s nimi. Napríklad pri onkologických ochoreniach, ktorých príčina je v hormonálnej nerovnováhe ženských hormónov, nie je vhodné naslepo si nasadiť fytoestrogénovú liečbu. Preto je vhodné sa o užívaní jednotlivých fytoestrogénov poradiť s odborníkmi. To platí všeobecne aj pri akejkoľvek podpornej liečbe ťažkých ochorení.

Sú tieto látky nebezpečné pre mužov?

Čo sa týka mužov, nepoznám prípad v mojej praxi, kedy by ženská bylina poškodila zdravotný stav mužov. Veľa mužov pilo a pije čaj z maliníka alebo čiernej ríbezle a nič im nie je a to sú typické fytoestrogény. Viem však, keď pri predávkovaní fytoestrogénom – kotvičníkom (Tribulus Terrestris), malo pár mladých mužov problém s erekciou. Oni ho však brali na rast svalov (podpora testosterónu) a viac ako dvadsaťkrát prekračovali dlhodobo odporúčanú dennú dávku.

Ktoré potraviny sú bohaté na fytoestrogény?

Jednou z potravín, ktoré ich obsahujú je sója (neodporúčam pomocou nej riešiť problémy), ale aj ďalšie semená, strukoviny a obilniny. Keď však chceme pre náš prospech využiť fytoestrogény pri podpornej alternatívnej liečbe množstva ženských diagnóz, zameriavame sa na najmä na liečivé rastliny a nie na potraviny. Liečivé rastliny majú dlhú tradíciu a desiatky generácií bylinkárov, ale aj lekárov pomerne dobre preskúmali ich problematiku a konkrétne pôsobenie na jednotlivé hormóny. Takýto obdobný výskum v prípade potravín neexistuje a preto môžeme počuť aj o negatívnych skúsenostiach.

Akým spôsobom sa získavajú z rastlín?

Keďže fytoestrogény sú pomerne dobre chránené v rastlinnej bunke celulózou, je potrebné použiť na ich extrakciu silnejšie rozpúšťadlá, napríklad etanol a nie vodu. Takže čajovina z tej istej rastliny obsahuje len málo aktívnych látok, ale macerát (tinktúra) z danej rastliny už obsahuje také množstvo fytoestrogénov, ktoré reálne môžu ovplyvniť hormonálnu nerovnováhu.

Kedy je potrebné, pri akých zdravotných problémoch či v rámci prevencie užívať viac fytoestrogénov?

Fytoestrogény sú zamerané najmä pre zdravie ženy, preto každá žena, ktorá má problémy s menštruačným cyklom, môže začať užívať liečivé rastlinky, ktoré fytoestrogény obsahujú. Pri podpornej alternatívnej liečbe sa zameriavame na liečivé rastliny a nie na potraviny. Napríklad taký macerát ligurčeka, medovky, hluchavky, nechtíka, šalvie, alchemilky a echinacey vie dať jednoducho pod kontrolu problémy s cyklom. Pri väčších problémoch pridávame ešte tinktúru z čiernej ríbezle a maliníka. Takže od tých jednoduchších problémov s cyklom, cez cysty, endometriózu, mykózy, myómy, infekcie urogenitálneho traktu, zápaly vaječníkov až po onkologické ochorenia prsníka a maternice, vieme úspešne riešiť zdravie žien. Pri jednoduchších problémoch stačí jedna – dve bylinky, ale väčšinou sa mieša celý presne určený bylinkový „lektvar.“

Do akej miery ovplyvňuje hormonálna nerovnováha snahu počať dieťa?

Množstvo párov je v súčasnosti neplodných vzhľadom na estrogénovú dominanciu. Veľa estrogénu znamená málo progesterónu a keď je málo progesterónu, v tom prípade žena neotehotnie. V mnohých prípadoch u žien nenastane ovulácia. Takže vtedy podporujeme progesterón, napríklad pomocou maliníka, archangeliky či kotvičníka. Rovnako sa stretávame často s problémami krčka maternice, ktoré spôsobujú HPV vírusy. Vtedy k základnej tinktúre, ktorej zloženie som už spomenul sa pridáva ríbezľa, ostružina malinová a jarabina vtáčia. Jarabiny sú veľmi dôležité fytoestrogény. Napríklad jarabina vtáčia v kombinácii s jarabinou oskorušovou vedia krásne rozpustiť ovariálne cysty aj s veľkostťou 6–8 cm. Pri takýchto komplikovanejších problémoch je však dobre poradiť sa so skúseným fytoterapeutom.

Akú úlohu majú fytoestrogény počas menopauzy?

Ich úloha je zásadná, bohužiaľ, množstvo žien ich nepozná a zbytočne sa trápia v tomto pre nich ťažkom období. Vyhasnutie vaječníkov znamená pre ženy zásadnú zmenu v ich živote. Nízke hladiny hormónov majú vplyv na celý organizmus. Mení sa všetko v tele ženy, metabolizmus jednoducho prestane pracovať tak, ako bol roky zvyknutý. V tele začínajú fatálne chýbať jednotlivé látky, ktoré sa metabolizovali len pri vyšších hladinách hormónov.

Ktoré rastliny pomôžu zmierniť príznaky klimaktéria?

Napríklad na návaly tepla v klimaktériu často postačí kombinácia alchemilky a ďateliny lúčnej. Obrovský strašiak menom osteoporóza je nebezpečnejší ako rakovina prsníka alebo maternice a postihuje mnoho žien v klimaktériu. Zomiera na ňu až štyrikrát viac žien ako na onkologické ochorenia ženských orgánov. Jej príčinou je práve výpadok estrogénu. Vápnik, aj keď je ho dostatok, sa prestáva zabudovávať do kostí. Jednoduchá trojkombinácia fytoestrogénov jelša, černica a malina vie s týmto problémom pomerne dobre pomôcť. Osobne s touto kombináciou odporúčam kombináciu vitamínov D3 a K2.

Vo svojej praxi sa venujete terapii fytoestrogénmi. V čom spočíva a kto by sa na ňu mal podujať?

Áno, v mojej praxi, o čom sa môžete presvedčiť aj na našej stránke www.zdravysvet.sk, pomerne často využívam fytoestrogény, keďže väčšina našich klientov sú ženy. Neviem, či je na svete žena, ktorá by počas života nemala čo i len jediný problém, ktorého príčina je v ženských hormónoch. Aj preto sa už nedá zrátať, koľkým ženám sme pomohli pomocou fytoterapie a konkrétne fytoestrogénov. Keďže každý človek je iný, každý sme individualita, aj riešenie množstva problémov si vyžaduje individuálny prístup. Často dávam ženám k bylinkám aj špeciálne probiotiká, ktoré pomáhajú urogenitálnemu traktu. Liečba fytoestrogénmi je šetrná, takmer bez vedľajších účinkov a mimoriadne efektívna. Prajem každej žene, aby pri riešení svojich problémov vyskúšala aj túto oblasť bylinkárstva s pozitívnou skúsenosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #menopauza #fytoterapia #hormonálna rovnováha #fytoestrogény #Pavol Machnič

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...