Koľko minút denne sa musíte hýbať, ak sedíte 8 hodín za počítačom?

Dlhé hodiny sedenia za počítačom prinášajú telu množstvo nepríjemností.

05.07.2020 12:00
chôdza Foto:
Ak máte sedavé zamestnanie, musíte sa premôcť a hýbať sa denne!
debata

Od bolestí chrbtice cez skrátené šľachy až po obezitu a s ňou súvisiace mnohé ochorenia. To všetko následne znižuje kvalitu života. Ak chceme z hľadiska zdravia kompenzovať osem-hodinové sedenie, musíme začať robiť pre naše telo premyslené kroky. Nie občas, ale každý deň.

Ľudia so sedavým zamestnaním by sa mali aktívne denne hýbať minimálne 1 hodinu! Je to ich povinnosťou, ako ukázala štúdia z Nórska, pod ktorou je podpísaná „Norwegian School of Sports Science“ so sídlom v Oslo. Pod hodinou nie je myslené nevyhnutne intenzívne športovanie v trvaní hodiny – ide o stálu, 60-minút trvajúcu pohybovú aktivitu. Počíta sa aj svižná chôdza či jazda na bicykli. Dôležité je, aby sa zvýšila tepová frekvencia, čím povzbudíme naše srdce – pumpu, ktorá bude musieť pracovať intenzívnejšie počas celej hodiny.

Do svojej povinnej prechádzky či jazdy bicyklom do práce pridajte aj každodennú chôdzu po schodoch (15-minútovou chôdzou po schodoch spálite okolo 120 kalórií). Spomenuté bicyklovanie vám pomôže spáliť takisto nejaké tie neželané kalórie – pri ňom zohráva dôležitú rolu rýchlosť, akou šliapete do pedálov. Ak idete rýchlosťou 12 km za hodinu, potom spálite 330 kalórií (za 60 minút). Ak zrýchlite tempo na 20 km/hodinu, spálite 600 kalórií. Ak je vaša hmotnosť okolo 60–65 kilogramov, potom za 1 hodinu chôdze spálite asi 200 kalórií, pri rýchlej chôdzi je to až 430 kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #kalórie #sedavé zamestnanie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...