Čo robiť, keď sa zastaví chudnutie?

Ak sa cielené zhadzovanie nadbytočných kilogramov na váhe zastaví na bode mrazu, buďte na pozore. Počiatočné úspechy môžu prekaziť drobné chyby v stravovaní a cvičení. Ako sa ich zbaviť?

02.07.2020 16:00
zeler, zelenina, chudnutie, výživa Foto:
Stres môžeme dostať pod kontrolu aj výberom správnych potravín.
debata

Skryté cukry

Viaceré výskumy potvrdzujú, že cukor pôsobí na ľudský organizmus ako droga. Závislosť sa prejavuje potrebou neustáleho zvyšovania dávok. Výsledkom je priberanie na hmotnosti, únava a nervozita. Cukor sa považuje za hlavného vinníka obezity či cukrovky 2. typu. Priberať však môžete aj vtedy, ak vylúčite z jedálnička všetky sladké potraviny. Cukor sa totiž skrýva aj tam, kde by sme ho nečakali. Nachádza sa dokonca v niektorých proteínových tyčinkách či nápojoch, dresingoch, jogurtoch, dochucovadlách. Ideálnou pomôckou pri zisťovaní množstva cukru v jedle sú etikety potravín. Sladkú zložku prezrádza pridaný cukor, fruktóza, ale aj kukuričný sirup. Netreba zabúdať ani na to, že v takzvaných ľahkých potravinách je menej tuku, ale zato viac cukru.

Keď už nezaberá cvičenie

Úprava jedálnička je vraj 80 % úspechu a cvičenie zvyšok. V prípade, že sa podujmete na konkrétny šport, môže nastať problém. Ľudský organizmus sa relatívne rýchlo prispôsobuje meniacim sa podmienkam a platí to aj pri fyzickej aktivite. Ak si zvolíte na chudnutie beh, prvé pozitívne výsledky sa objavia už po dvoch týždňoch. S pribúdajúcim časom sa však môže stať, že telo už na tento tréning nereaguje chudnutím. Prispôsobí sa. Každý tréning je potrebné meniť. Napríklad pravidelný dvadsaťminútový beh po vonku či bežiacom páse vystriedajte plávaním, bicyklovaním alebo HIIT tréningom (vysoko intenzívny tréning). Spaľovanie tukov sa znova naštartuje a telo sa postará o ďalšie zhodenie tukových vankúšikov.

Veľa aj málo spánku neprospieva línii

Chudnutie sa nezaobíde bez dostatočného spánku. Štandard sa pohybuje na úrovni 7 – 8 hodín. Menej nočného odpočinku vedie k vyššej potrebe konzumovať nezdravé jedlá a priberaniu na váhe. Pomôcť pri zoštíhľovaní môže aj dvadsaťminútové zdriemnutie. Naopak, podľa štúdie uverejnenej v časopise Social Science & Medicine ľudia, ktorí spali viac ako osem hodín denne mali väčšie riziko vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku a obezity.

Priberá sa aj zo zdravého jedla

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, prírastok na váhe môže spôsobiť aj zdravé jedlo. Napríklad mandle majú veľa pozitívnych účinkov na organizmus. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, teda takzvané zdravé tuky, ktoré pomáhajú pri znižovaní telesnej hmotnosti, pôsobia pozitívne na zdravie srdca i mozgu. I keď mandle patria k zdravým jedlám, nemôžu sa už pochváliť nízkym obsahom kalórií. Za hrsť týchto orechov má totiž okolo 150 kilokalórií, ktoré minieme až za približne 20 minút behu. '

Postavu pokazí aj stres

Hoci vám cvičenie a stravovanie idú od ruky, chudnutie môže skomplikovať aj nadmerný stres, pri ktorom sa do tela uvoľňuje hormón kortizol. Spomínaný stresový hormón spôsobuje výkyvy v krvnom tlaku, ale aj v regulácií tekutín v tele. Podpisuje sa tiež pod ukladanie tuku na bruchu, stehnách či zadku. Stres môžeme dostať pod kontrolu aj meditáciou, jogou, ale aj výberom správnych potravín, medzi ktoré patria bobuľovité ovocie, mastné morské ryby, listová zelenina, avokádo, mandle či horká čokoláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #stravovanie #stres #spánok #skrytý cukor

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...