Aj sladký melón môže skrývať nebezpečenstvo! Na toto nezabúdajte...

V lete je dôležité, ako uchovávame a upravujeme pokrmy. Ak ich skladujeme pri nesprávnej teplote, dochádza v nich k množeniu sa mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.

26.06.2020 17:00
pitný režim, výživa, občerstvenie, dovolenka,... Foto:
Otázka znie, umyli ste dobre ovocie či zeleninu?
debata

„Každá potravina má určené ideálne podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je ich nutné dodržiavať v každom ročnom období, nielen v lete, aj keď vtedy sú podmienky uchovávania potravín zložitejšie,“ konštatovala Ivana Sedliačiková z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Ako zdôraznila, v letných dňoch je dôležité nenakupovať väčšie množstvo potravín a pri príprave pokrmov dbať na ich čerstvosť. Taký pokrm je zdravší a chutnejší.

„Často sa konzumuje zelenina a ovocie bez dôkladného umytia. Aj taký melón môže byť rizikový. Najmä, keď deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa im dostanú baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne z nedôkladne umytých rúk. Jedna z najdôležitejších rád je stále dodržiavať zásady osobnej hygieny, najmä časté a dôkladné umývanie a dezinfekcia rúk,“ dodala odborníčka.

Podľa nej dôležitú úlohu v teplých letných dňoch má aj dostatočný príjem tekutín. Vhodná je pitná voda, pramenité a minerálne vody, radšej nesýtené a rôzne ovocné a bylinkové čaje. Vystríhať sa treba pitiu vody z neznámeho zdroja.

V prípade väčších strát vody potením, pri fyzickej námahe a pri horúčavách, je potrebné príjem tekutín zvýšiť. Odborníci tiež radia, aby ľudia v lete počas dlhých ciest nekonzumovali rýchlo sa kaziace potraviny, typu bryndza, majonézové šaláty alebo šľahačkové zákusky. Mohli by si pokaziť dovolenku.

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #jedlo #melón #skladovanie #umývanie

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...