Aby bol plank skutočne účinný, tieto chyby nerobte

Plank je vďačné cvičenie, ktoré nepotrebuje žiadne špeciálne priestory ani náčinie. Len ho treba cvičiť správne. Tu sú najčastejšie chyby:

26.06.2020 13:00
cviky na bruško Foto:
Väčšina odborníkov na fitness a cvičenie vám planking odporúčí ako ideálny cvik na spevnenie brušného svalstva a stredu tela.
debata

Prehýbate chrbát

Ak máte chrbtové svaly príliš slabé, tak sa veľmi rýchlo stane, že chrbát prehnete a bruchom sa ťaháte k zemi. Táto chyba zvyšuje tlak na oblasť bedier a plank stráca svoju účinnosť. Preto sa pri cvičení planku môžete kontrolovať v zrkadle (ak nemáte inú možnosť), či máte napnutú celú oblasť jadra tela, prípadne požiadajte skúsenejšieho cvičenca, nech vás počas planku kontroluje.

Hlavu dvíhate hore o pozeráte sa dopredu

V ideálnom prípade by ste počas planku nemali pohybovať hlavou. Tá by mala byť v jednej predĺženej línii s chrbticou, čím je váš pohľad nasmerovaný automaticky na vaše ruky.

Boky tlačíte dohora

V závislosti od toho, aké máte s plankom skúsenosti, môže byť ťažké udržať telo v jednej polohe 60, 45 či iba 30 sekúnd. Keď dochádzajú sily, máme tendenciu tlačiť boky smerom nahor, aby si svaly brucha oddýchli. Tento pohyb však vytvára tlak na plecia. Ak zaregistrujete, že polohu nedržíte správne, tak napnite zadok a nohy, čím boky stabilizujete v želanej polohe.

Krčíte ramená

Myslite na to, že ramená musia zostať v jednej línii s bokmi a lakte s podložkou zvierajú 90-stupňový uhol. Ako postupne dochádzajú sily, sklon tela sa nemí, máme tendenciu spúšťať ramená a telo posúvať smerom dopredu. Kontrolujte si preto lakte a ich sklon.

Snažíte sa vydržať pridlho

Hoci sa internetom šíria rôzne výzvy, ako zostať v planku čo najdlhšie, nie sú určené pre každého. Je lepšie vydržať v planku 30 sekúnd, než sa trápiť 2 minúty a pritom sa nad podložkou rôzne „krútiť“. Nielenže takýto plank stráca svoju účinnosť, ale môžete si poškodiť aj zdravie. Ak vydržíte v želanej polohe 30 sekúnd, po prestávke plank opakujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #plank

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...