Cítite sa plná, ale na dezert sa miesto vždy nájde? Zaujíma vás, prečo a čo s tým?

Po skvelom obede ste si bola istá, že nič viac do seba nedostanete.

24.06.2020 13:00
žena, sladkosti, nadváha Foto:
Opäť vás prenasleduje chuť na sladké?
debata

Stačilo pár minút a už si pochutnávate na lahodnom dezerte. Prečo? Je naozaj také ťažké dezertu odolať? Ako na to?

Skutočnosť, že po sýtom obede máme ešte chuť na niečo sladké, súvisí s naším relatívnym vnímaním sýtosti. Ak sa cítime plní, neznamená to, že aj žalúdok je plný. Ide len o to, že máme „dosť“ istého druhu jedla či potravín, napríklad cestovín, ktoré sme aktuálne zjedli. Ak sa následne núka iný druh potraviny, povedzme sladké tiramisu, v žalúdku sa okamžite nejaký priestor nájde. Túžba po zákusku teda znamená len túžbu po rozmanitosti potravín. Funguje to aj naopak. Veď si predstavte, že ak zjete napríklad sladký obed – či už palacinky alebo dukátové buchtičky, veľmi skoro vás prepadne túžba po niečom slanom. Svoju úlohu pri pocite nasýtenia totiž okrem chuti jedla zohráva aj jeho farba, vôňa či konzistencia.

Chuť na sladké napovedá, že telo má záujem o zapezpečenie prísunu všetkých živín, ktoré pre svoje fungovanie potrebuje. Áno, túto túžbu po rozmanitosti máme danú v génoch, ale v dnešnej dobe sa už nemusí týkať výlučne zákusku. Rozmanitosť potravín môžeme organizmu ponúknuť aj v inej forme, než v tradičnom zákusku.

Ak sa snažíte o chudnutie, takéto pocity vás nabádajú prijímať viac kalórií a sacharidov, než skutočne potrebujete. Ako si môžete pomôcť? Tu je zopár tipov.

Posilnite vedomie svojho tela, aby ste lepšie rozlišovali pocity sýtosti, na prijímanie potravy si doprajte viac času.

Vyberajte pestré jedlá, ktoré sú odlišné čo sa ich konzistenie či chuti týka, aby ste takto čo najlepšie uspokojili počas hlavného chodu túžbu po rozmanitosti.

Vo všeobecnosti, nielen počas obeda, dbajte na prísun čo najpestrejších živín, zamerajte sa na čerstvú a sezónnu stravu, ktorá telu dodá všetky živiny v takej miere, ako potrebuje na svoje zdravé fungovanie.

Namiesto striktného a úmorného zakazovania si dezertu so ho občas doprajte, ale v menšom množstve. Pri jeho konzumácii ju vychutnávajte každým sústom sladkú chuť – jedzte vedome.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #chudnutie #kalórie #chuť #obed

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...