Prečo pri plávaní spaľujeme viac kalórií?

Beh, bicyklovanie alebo chôdza. Fyzické aktivity, po ktorých siahame, keď chceme zhodiť nadbytočné kilogramy. Kráľom športov je však aj v tomto prípade plávanie, ktoré sľubuje zbavenie sa telesného tuku za krátky čas.

16.06.2020 17:00
plávanie, leto, bazén, zápal močových ciest Foto:
Pravidelným plávaním sa tak znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.
debata

Beh či bazén?

Pol hodina tréningu v bazéne sa dokáže postarať o spálenie približne 350 kilokalórií. Pri plávaní sa zapájajú do pohybu takmer všetky svalové partie tela. Koordinácia pohybov zabezpečuje lepšiu využiteľnosť energie a menšiu námahu ako pri iných tradičných športoch. Na to, aby sa žena s hmotnosťou 70 kg zbavila približne rovnakého množstva kalórií ako vo vode, potrebuje behať približne pol hodinu. Muž s rovnakou hmotnosťou dokáže pri behu stratiť ešte o asi 90 kcal viac. Pri bicyklovaní rýchlosťou 15 km/hod zhadzujeme o čosi menej kalórií. Obidve pohlavia vo váhovej kategórii 70 kg spália približne 220 – 270 kcal počas tridsiatich minút bicyklovania.

Poradí si s depresiou

Nedávny výskum na približne 4000 plavcoch ukázal, že približne dve tretiny z nich sa nadobro zbavili stresu a každodenného napätia v živote. Pohodu pri riešení životných situácií si však nepochvaľovali len profesionáli, ale aj začiatočníci. Spomínaný šport totiž podporuje uvoľňovanie serotonínu, teda hormónu šťastia, ktorý sa podpisuje pod dobrú náladu a relaxáciu organizmu. Ďalšia štúdia, ktorá sa zamerala na výskyt duševných porúch pri športe ukázala, že plávanie si poradí aj s depresiami, napätím a agresivitou. Ľudia, ktorí plávajú sú totiž viac uvoľnení ako ľudia, ktorí sa venujú iným druhom športu alebo sa mu úplne vyhýbajú. Plavci v štúdiách uviedli, že po plávaní sa cítia duševne svieži.

Nadnášanie pomáha kĺbom

Okrem účinkov na psychickú pohodu má tento druh športu aj viacero iných výhod. Vztlak vody spôsobuje, že pri plávaní v podstate nesieme iba desatinu svojej hmotnosti. Vďaka nadnášaniu nadobúdame pocit ľahkosti pohybu, čo oceňujú najmä ľudia s bolestivými kĺbmi a svalmi. Vo vode si telo zároveň udržiava prirodzenú teplotu. Podľa prieskumu americkej Nadácie spánku majú plavci menšiu pravdepodobnosť, že sa budú pasovať s nespavosťou, zlým zaspávaním a skorým ranným zobúdzaním sa. Športovanie vo vode uvoľňuje svaly, kosti a zlepšuje aj takzvaný cirkadiánny rytmus, to je striedanie stavu bdenia a odpočinku organizmu.

Srdce si ho pochvaľuje

Plávanie sa považuje za šport, ktorému môžu „závidieť“ aj rôzne závažia z posilňovní. Pri prerážaní vodnej hladiny totiž musíme vyvinúť asi 44-krát väčšie úsilie ako je to pri vzduchu. Pohyb vo vode tak dokáže nahradiť aj posilňovacie stroje a zapojiť do cvičenia hrudné, chrbtové svaly, svaly nôh a horných končatín. Plávanie si zároveň pochvaľuje aj srdce. Výskumy dokázali, že tento druh športu reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje krvný tlak a buduje celkovú kondíciu a výdrž organizmu. Pravidelným plávaním sa tak znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, mozgovej príhody, ale aj cukrovky 2. typu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #beh #chudnutie #spánok #relax #spaľovanie kalórií

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...