Prečo si podpätky vyberajú od žien tvrdú daň?

Bolesti chrbta, členkov, zarastanie nechtov či tvorba mozoľov. Toto je len zlomok problémov, s ktorými sa dámy stretávajú pri častom nosení topánok na vysokých podpätkoch. Čo sa deje s ich telom?

09.06.2020 12:00
vysoké podpätky, opätky, high heels Foto:
Lodičky noste do divadla, na spoločenské akcie a čo možno najkratšie počas dňa.
debata

Keď trpia päty

Na rozdiel od viacerých druhov obuvi sa topánky s vysokým podpätkom podpisujú pod viaceré zdravotné problémy a ochudobňujú nežnejšiu polovičku ľudstva o pohodlie pri chôdzi. Lodičky netlmia nárazy, pričom napätie pri pohybe sa prenáša na citlivú časť tela – pätu. Tento typ obuvi navyše potláča schopnosť chodidla prirodzene sa otáčať, noha je strnulá, v zafixovanej polohe. Tým, že je dolná končatina tlačená do vzpriamenej polohy, pri pohybe sa vytvára enormný tlak na kĺby v kolene. Táto časť tela tak v konečnom dôsledku absorbuje silu každého kroku, čo vedie k bolestiam kĺbov a zhoršeniu príznakov artritídy.

Aj estetický problém

V niektorých prípadoch nohy zľahka vkĺznu aj do menej pohodlnej obuvi a vzhľadom na svoju veľkosť nezažijú priveľa strát, napríklad v podobe nepríjemných mozoľov. Tie vznikajú najmä v okolí päty či pri malíčku alebo palci z dôvodu nedostatku priestoru a vytváraním trenia. Namáhaná pokožka sa bráni pre ňu typickým spôsobom. V mieste tlaku hrubne a tvrdne. Pri nadmernom tlaku a trení však dochádza aj k poraneniam kože, prasknutiu postihnutých miest. Ani za týchto okolností nie je potrebné zavesiť lodičky na klinec. Pomôže špeciálna pomôcka, ktorá sa lepí na vnútornú časť obuvi v mieste, kde sa nachádza päta. Tesné topánky uvoľňujú aj takzvané rozťahovacie peny, ktoré prispôsobia veľkosť nohy úzkej obuvi.

Trochu nižšia platforma pomôže

Nosenie lodičiek na vysokých podpätkoch si vyžiada svoju daň aj v podobe boľavej spodnej časti chrbta. Ak nosíte nízke topánky, telesná hmotnosť sa rovnomerne rozkladá na celú časť chodidla, čím sa zmenšuje tlak na chrbát. V prípade, že sa päta dostane do vyššej polohy než špička nohy, nastáva problém. Panva sa vysúva mierne dopredu čo sa prejaví zvýšenou bolestivosťou krížovej časti chrbta. Pomôcť môže v danej situácii zníženie platformy topánok.

Nechty tiež nezostanú na pokoji Pri vysokých podpätok trpí aj predná časť chodidla. Keďže špička lodičiek má výrazne zúžený tvar, vytvára sa tak menej priestoru pre prsty na nohách. Chodidlo sa teda smerom od päty k prstom kĺže nadol a tlačí na prsty. Stlačenie tejto časti chodidla sa podpíše najmä na zhoršenej kvalite nechtov, ktoré zarastajú do tkaniva prstov. I keď nosenie topánok s vysokými podpätkami nie je práve najzdravšie, pre ženu ide o veľmi dôležitý módny doplnok, ktorý dotvára jej celkový vzhľad. Na zmiernenie vyššie uvedených problémov, ktoré sú zapríčinené týmto typom obuvi existujú viaceré užitočné rady.

Krátka pauza pomôže

Lodičky je vhodné nosiť len na to určené miesta a podujatia. Pokiaľ si vaša práca nevyžaduje tip-top elegantný vzhľad a uspokojí sa aj s ležérnejším štýlom, topánky s vysokým podpätkom vymeňte za pohodlnejšiu obuv. Lodičky noste do divadla, na spoločenské akcie a čo možno najkratšiu čas dňa. Úľava od napätia sa dá dosiahnuť aj nosením ortopedických vložiek, vyzúvaním topánok a precvičovaním chodidla. Záver dňa, ktorý sa „niesol“ na vysokých podpätkoch by mal patriť masáži nôh v soľnom kúpeli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #nechty #vysoké podpätky #bolesti kĺbov #otlaky

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...