Ktoré potraviny pridávajú vek pokožke?

Sladké a slané dobroty, k tomu zopár údenín a nedostatok vody. Kombinácia faktorov, ktorá zvyčajne stojí za horším vzhľadom pokožky. K potravinám poškodzujúcim stav našej pleti patria margaríny, energetické nápoje, slané a sladké jedlá. Na čo si dať pozor?

07.06.2020 16:00
zelenina, zdravá výživa Foto:
Výživa má výrazný vplyv na stav našej pokožky.
debata

Maslo alebo margarín?

Otázka, ktorá trápi nejedného výživového poradcu. Rozdiel v obidvoch potravinách spočíva najmä v tom, z akého zdroja pochádzajú. Maslo sa vyrába z kravského mlieka, pričom margarín z rastlinných olejov. Na to, aby sa spomínané oleje dostali do pevného skupenstva sa využíva chemická reakcia zvaná hydrogenácia. I napriek tomu, že samotné živočíšne maslo obsahuje nasýtené matné tuky, margaríny sú na tom o čosi horšie. Nájdeme v nich totiž vyššie množstvo takzvaných trans-mastných tukov. Podľa najnovšej štúdie sa tieto zlé tuky podpisujú pod zhoršenie kvality pokožky. Trans-mastné kyseliny totiž zhoršujú hydratáciu pokožky. Bez dostatočného zavlažovania vodou je pleť suchá a objavujú sa na nej prvé vrásky.

Polotovary či čerstvé jedlo

Pomáhajú šetriť čas, ale k zdraviu už také šetrné nie sú. Hlavnou nevýhodou polotovarov je, že obsahujú vysoké množstvo konzervačnej látky, soli. Chlorid sodný, čo je chemický názov pre toto dochucovadlo, obsahuje prvok sodík, ktorý vo veľkom množstve poškodzuje zdravie. Zvyšuje krvný tlak, poškodzuje cievy a srdce. Negatívne následky má aj vo vzťahu k pokožke. Sodík na seba viaže vodu, a tak pleť pôsobí opuchnuto a staro. Skvelou možnosťou ako sa vyhnúť týmto problémom je konzumácia stravy vyrobenej z čerstvých potravín, prípadne surová strava so zníženým obsahom soli.

Povzbudia telo, ale vyčerpajú pokožku

Energetické nápoje osviežia, dodajú na krátky čas energiu i kofeín. Okrem drobných pozitívnych účinkov však môžu obsahovať aj vysoký obsah cukru. Ten sa v ústnej dutine rozkladá na agresívne kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Kombinácia povzbudzujúceho kofeínu, ktorý bežne tvorí súčasť kávy a sodíka prispieva k rýchlej dehydratácii organizmu. Namiesto stimulačných nápojov plných cukru a sladidiel sa odporúča popíjať čiernu kávu a čaj v obmedzenom množstve, pretože sa pýšia minimálnou dávkou kalórií. Po každej šálke kávy je vhodné doplniť do tela tekutiny vo forme pitnej vody.

Ak klobásu, tak len kúsok

Dopriať si kúsok údeniny z času na čas neuškodí. V prípade, že lahôdky v podobe slaniny, klobás a salám tvoria každodennú súčasť našich jedálnych lístkov, treba sa mať na pozore. Konzervačné látky používané v týchto druhoch potravín prispievajú v tele k tvorbe voľných radikálov. Tieto častice vyvolávajú v tele oxidačný stres, ktorý spôsobuje starnutie pokožky a v krajných prípadoch vedie k vzniku rakoviny.

Pozor na sladké sirupy

Negatívne následky na stav pokožky môžu mať aj sirupy, ktoré obsahujú vysoké množstvo fruktózy. Ide popri glukóze o jednoduchý cukor, ktorý však na rozdiel od prvého spomínaného sacharidu poškodzuje zdravie. Podľa konzultantky na výživu Deborach Orlick Levy nadmerný príjem cukru nepriaznivo ovplyvňuje celkový vzhľad pokožky mladých ľudí. „Cukor vo vašej strave môže poškodiť kolagén a elastín, vďaka čomu stráca pokožka svoju pružnosť,“ tvrdí výživová poradkyňa. Cukor zároveň spôsobuje zápaly, ktoré sú hlavnou príčinou poškodenia viacerých orgánov vrátane toho najväčšieho – kože.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #údeniny #margarín #polotovary #sýtené nápoje

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...