Snažíte sa chudnúť tým, že počítate kalórie? Čo alkohol? Nezabúdate na jeho kalórie?

Jedným z najbežnejších spôsobov, ako schudnúť, je sledovať kalórie a týmto štýlom dostať príjem a výdaj energie počas dňa pod kontrolu.

03.06.2020 09:30
váha, chudnutie, diéta Foto:
Poctivo počítate kalórie?
debata

2000 kalórií denne – toľko potrebuje v priemere naše telo na fungovanie. Koľko kalórií presne treba prijať, závisí od viacerých faktorov – ako je vek, pohlavie, výška, hmotnosť a fyzická aktivita. Tí, ktorí konzumujú menej ako sú ich individuálne denné potreby príjmu kalórií, teoreticky schudnú.

Ak teda striktne počítate kalórie, môže vám príjem alkoholu vašu kalkulačku pekne „rozhodiť“. Alkohol má totiž kalórií naozaj dosť a spáliť tak dva poháre vína či dva miešané drinky dá človeku zabrať.

Malé pivo má asi 130 kalórií, caipirinha dokonca 320 kalórií. Problém je však aj ten, že alkohol telu prináša ina tkz. „prázdne kalórie“, čo znamená, že so sebou do organizmu pre jeho fungovanie neprináša žiadne ďalšie živiny. Namiesto kokteilu či vína si tak v čase chudnutia doprajte radšej niečo, čo telo zasýti, tým pádom už nebude mať potrebu pýtať si nástojčivo ďalšie kalórie. Pozor! Čím vyššie glykemický index po vypití alkoholu vyskočí, tým intenzívnejšie sa hlad prihlási o slovo – túžba po prijímaní kalórií bude opäť o čosi nástojčivejšia. Ďalšou nepríjemnou správou je, že alkohol blokuje odbúravanie tuku, tým pádom sa tukové bunky v tele ukladajú. Ako inak, na tých najmenej žiaducich miestach.

Napriek tomu nie je prísne zakázané popíjanie alkoholu v čase, kedy chudnete počítaním prijatých kalórií. Ak sa obmedzíte na pohár vína či menej alkoholické nápoje, môžete úspešne chudnúť – samozrejme, len v prípade, ak napriek príjmu týchto prázdnych kalórií udržíte svoj príjem a výdaj v rovnováhe. Ak chcete vedieť, koľko alkoholu majú rôzne alkoholické nápoje, tu je zaujímavý prehľad.

  • 1 pohár sektu – 80 kcal
  • 1 pohár prosecca – 83 kcal
  • 1 pohár malého piva (0,3 l) – 129 k cal
  • 1 pohár červeného vína (0,1 l) – 67 kcal
  • 1 pohár bieleho vína (0,1 l) – 60 kcal
  • Bylinný likér (4 cl) – 100 kcal
  • Gin-tonic (0,2 l) – 140 kcal
  • Pina Colada (0,2 l) – 185 kcal
  • Caipirinha (0,3 l) – 320 kcal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #chudnutie #kalórie #počítanie kalórií #Cesta za zdravím

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...