Ktoré potraviny vyčaria žiarivý úsmev?

Sebavedomý úsmev nemusí byť len vzdialenou túžbou. Na bielenie zubov môžeme použiť aj zopár šikovných domácich trikov.

31.05.2020 16:00
žena, zelenina, úsmev Foto:
Žiarivému úsmevu napomáha aj konzumácia vhodných potravín.
debata

Jahody víťazia

Hoci sa môže zdať, že červené farbivo, ktoré sa nachádza v jahodách môže spôsobiť nepríjemné zafarbenie zubov, opak je pravdou. Lahodné sýtočervené ovocie sa chváli vysokým obsahom kyselín, spomedzi ktorých práve kyselina jablčná funguje ako prírodné bielidlo zubov. Spomínaná látka zaručene odstráni šedivý nádych chrupu, dodá lesk zubom a rozžiari úsmev.

Proti škvrnám orechami

Do boja proti zubnému povlaku a pigmentovým škvrnám vyrážajú plnou silou aj orechy. Pri jedení vlašských, pekanových orechov či pistácií vynaložíme omnoho väčšiu silu na ich rozhryznutie ako pri bežných mäkkých potravinách. Hryzením a otieraním ostrých kusov orechov o zubnú sklovinu sa stierajú aj rôzne, inak ťažko odstrániteľné usadeniny. Ústna dutina sa poďakuje tejto maškrte aj z dôvodu vysokého obsahu vitamínu E, ktorý sa nazýva elixírom mladosti a pomáha udržiavať chrup v skvelej kondícii.

Viac slín, menej baktérií

Jedno jablko denne vraj nahradí umytie zubov. I keď je tento názor dávno prekonaný, netreba zabúdať, že chutné a ľahko dostupné ovocie má predsa len svoje miesto pri udržiavaní ústnej hygieny. Jablká sú plné kyselín, ktoré majú bieliace účinky, ale okrem toho pomáhajú stimulovať tvorbu slín. Čím viac slín máme v ústnej dutine, tým je menšia pravdepodobnosť vzniku baktérií, usadenín a nepríjemného dychu.

Z času na čas pomôže

I keď je jeho miesto najmä v koláčoch, prášok do pečiva sa z času na čas ocitá aj na navlhčených zubných kefkách. Obsahuje zásaditú látku, sódu bikarbónu, ktorá sa bežne mieša z vodou a používa sa na odstraňovanie žltého nádychu na zubnej sklovine. Používanie prášku do pečiva pri ústnej hygiene by však malo byť skôr výnimkou ako pravidlom. Drhnutie zubov týmto zásaditým prípravkom môže spôsobiť poškodenie zubnej skloviny.

Dobrá trojica

Mrkva, zeler či brokolica. Rozohrajú nielen chuťové poháriky, ale pre vysoký obsah vody osviežia aj ústnu dutinu. Pri žuvaní týchto tvrdších rastlinných potravín sa zbavujú zuby hrubších nečistôt a usadenín. Zároveň sa zo spomínanej zeleniny uvoľňuje väčšie množstvo vody, ktorá pomáha spláchnuť škodlivé baktérie zo zubov a medzizubných priestorov. Netreba zabúdať, že vysoká hladina železa v brokolici pomáha chrániť zuby pred škvrnami tým, že sa blokuje tvorba baktérií, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu.

Obalia zuby pred problémom

žiarivo biely úsmev sa starajú aj mliečne výrobky, a to najmä syry a jogurty. V tejto súvislosti treba spomenúť najmä to, že chrup vyživujú predovšetkým zvnútra. Mliečne výrobky sa hrdia vysokým obsahom vápnika, ktorý pomáha udržiavať zuby v dobrej kondícii. Syry a jogurty chránia zuby aj zvonku tým, že ich izolujú od pôsobenia kyselín v ústnej dutine.

A čo pomaranč a huby?

Tvorbe zubného kameňa bráni údajne aj pomarančová kôra. Obsahuje vysoké dávky vitamínu C, ktorý pomáha znižovať tvorbu zubného kameňa a tak dáva priestor ligotavému úsmevu. V ďalšom tropickom ovocí, ananáse, sa nachádza enzým zvaný bromelín, ktorý je známym svojimi bieliacimi a protizápalovými účinkami. Okrem toho pomáha predchádzať erózii zubov. O hubách shiitake je známe, že majú blahodarné účinky na ľudské telo, ústnu dutinu nevynímajúc. Pýšia sa obsahom látky zvanej lentinan, ktorá bráni tvorbe zubného kazu, množeniu baktérií v ústach a zubnému povlaku.

Pozor na korenie a sójovú omáčku

Belosť zubov si môžeme zachovať aj tak, že sa budeme vyhýbať nadmernej konzumácii kávy, červeného vína, šumivých sladených nápojov. Zuby sfarbuje aj sójová a paradajková omáčka, balzamikový ocot. Tvorbu škvŕn, povlaku, žltého sfarbenia má tiež na svedomí kari korenie, kurkuma, čokoláda, sladkosti a fajčenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #orechy #brokolica #huby #mrkva #jahody #zeler #pomaranč #sliny #kyselina jablčná #bielenie zubov

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...