4 relaxačné cvičenia, ktoré účinne pomôžu proti stresu

Antistresové cviky od odborníkov, ktoré si môžete ľahko zacvičiť aj doma.

04.06.2020 12:00
joga, cvičenie, fitnes, chrbtica Foto:
Týmto cvičením pretiahnete predovšetkým krk a chrbát, preto by ho mali cvičiť ženy, ktoré majú sedavú prácu.
debata

Stres, termíny, zoznam úloh a vybavovačky nás často vyšťavia a privádzajú do zúfalstva. Preto je dôležité doma oddychovať, vedieť relaxovať, vypnúť. Tu sú tipy a triky od odborníkov o tom, ako si oddýchnuť medzi štyrmi stenami.

Dýchajte vedome

Hlboké, pokojné a rovnomerné dýchanie je prvým krokom k účinnej relaxácii. Pri tomto cvičení si ľahnite na chrbát, vystrite nohy a zavrite oči. Ruky položte dlaňami nadol na brucho, aby ste dýchanie vedome precítili.

Pozícia strom

Pozícia strom je v joge dôležitá a trénuje svaly a rovnováhu. Okrem toho je možné podporovať sústredenie na seba a telo. Postavte sa rovno, presuňte svoju váhu na jednu nohu, druhú ohnite a pritlačte ju chodidlom o druhú nohu, ktorá je teraz oporou. Čím vyššie, tým lepšie. Pre začiatočníkov postačí aj výška lýtka. Ruky priložte dlaňami a vystrite nad hlavu. Pokojne dýchajte a pokúste sa v pozícii vydržať aspoň pol minúty. Potom nohy vymeňte.

Mačací chrbát

Týmto cvičením pretiahnete predovšetkým krk a chrbát, preto by ho mali cvičiť najmä ženy, ktoré majú sedavú prácu. Nohy na kolená, dlane sa opierajú o podlahu. Hlavu nechajte visieť nadol. Teraz chrbát vydujte a hlavu mierne zdvihnite. Vydržte v tejto pozícii niekoľko sekúnd. Potom chrbát zakrivte nahor, hlavu nechajte klesnúť. Teraz napodobnite mačku, keď sa vyhrbí.

Dýchanie a trávenie

Toto cvičenie robte, ak potrebujete uvoľniť svaly krku a chrbta a posilniť dýchanie a trávenie. Sadnite si na päty, položte čelo na podlahu a zavrite oči. Ruky umiestnite pozdĺž tela, natiahnite ich, dlane smerujú k stropu. Ostaňte v tejto polohe pár dychov a sústreďte sa pritom len na seba a na svoje telo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #jóga #stres #rovnováha #sedavá práca #relaxácia

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...