Čo dokáže urobiť s telom krátka pauza od mäsa?

Zníženie telesnej hmotnosti, úprava cholesterolu či žiarivá pleť. Aj takéto výsledky môže priniesť krátka pauza od mäsitých pokrmov. Hoci mnohé štúdie nepovažujú rýdzo vegetariánsku stravu za prospešnú, na krátky čas vraj môže s ľudským telom narobiť doslova zázraky.

28.05.2020 17:00
ovocie, zelenina, výživa, magnézium, horčík Foto:
Dočasný prechod na vegetariánsku stravu môže priniesť úbytok na hmotnosti.
debata (3)

Dolu aj 5 kg

Odborníci veria, že prehodenie výhybky zo „všežravej“ stravy na vegetariánsku počas niekoľkých mesiacov môže priniesť pozitívne zmeny aj pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov tuku. Mäso je síce skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, nachádzajú sa v ňom však aj takzvané nezdravé tuky. Patria k nim predovšetkým nasýtené mastné kyseliny, ktoré vo vysokom množstve spôsobujú nárast hmotnosti. Na rozdiel od mäsa, jedálniček vyskladaný z ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných potravín sa pýši obsahom zdravých tukov, ktoré pomáhajú cievam, srdcu a mozgu. Dočasný prechod na vegetariánsku stravu vraj prinesie aj päťkilogramový úbytok na hmotnosti. Iné štúdie považujú vegetariánsku stravu za jednu z najlepších diét na znižovanie podielu telesného tuku v organizme.

Srdce sa pochváli výdržou

Rastlinné potraviny neobsahujú cholesterol. Za to mäsité pokrmy sa takýmto profilom nemôžu pochváliť. Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že chudé hydinové či králičie mäso má menej cholesterolu, než je to v prípade bravčového mäsa či vyprážaných mäsitých pokrmov. Cholesterol je látka, ktorá sa usádza na stenách ciev. Po čase dochádza k ich upchávaniu, čo môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. Cholesterolu sa nepripisujú len negatívne vlastnosti. Len jeden druh, takzvaný zlý cholesterol (LDL) spôsobuje zdravotné problémy. Naopak, dobrý cholesterol (HDL) pomáha podľa štúdie zverejnenej v časopise Nutrition Reviews zmierňovať kardiovaskulárne problémy. Do boja proti cholesterolu vyrážajú z rastlinných potravín najmä tie, ktoré sa chvália obsahom omega-3 mastných kyselín. Patria sem najmä avokádo, orechy, strukoviny, semená rastlín a nestužené rastlinné oleje.

Črevá pracujú ako hodinky

Jedálniček, v ktorom dominujú rastlinné maškrty má pozitívne účinky aj na trávenie. Podľa odborníčky na výživu Susan Tuckerovej črevá vegetariánov sú menej upchaté ako tých, ktorí si pochutnávajú na mäsitej strave. Mäso podľa nej môže obsahovať antibiotiká, hormóny a konzervačné látky, ktoré spomaľujú trávenie v zažívacom trakte. Vegetariáni majú naopak s trávením menšie ťažkosti, pretože ich stravovanie je založené na konzumácií veľkého množstva vlákniny, fytonutrientov a antioxidantov. Kombinácia spomínaných látok udržiava črevá vo skvelej kondícii. Vláknina rovnako zmierňuje zápaly. Článok v časopise Nutrition upozornil na výskum, v ktorom sa porovnávalo zdravie čriev vegetariánov, vegánov a „všežravcov“. Zistilo sa, že v prvých dvoch spomínaných skupinách dochádza k lepšej regulácii inzulínu, ktorý môže mať na svedomí vznik metabolického syndrómu alebo cukrovky.

Pokožka žiari zdravím

Nenadarmo sa hovorí, že stav pokožky je odrazom nášho telesného zdravia. Pokiaľ sa rozhodujeme medzi výberom rastlinnej a živočíšnej stravy, stavme radšej na prvú možnosť. Vegetariánsky jedálniček pomáha zmierňovať príznaky ekzémov, akné a starnutia pleti. Za týmito skvelými účinkami na pleť sa skrýva predovšetkým séria výživných látok, a to antioxidantov, minerálnych látok a vlákniny. Odborníci upozorňujú, že aj pri zmene stravy sa treba mať na pozore. Vynechávanie mäsitých pokrmov so sebou prináša aj nižší príjem vitamínu B12, čo môže mať za následok vznik anémie a únavy. Aj rastlinné pokrmy môžu mať svoje kazy. Jedenie nadmerného množstva vlákniny zo strukovín či celozrnných výrobkov môže spôsobovať nepríjemnú plynatosť a pocit nafúknutého brucha.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #chudnutie #cholesterol #vláknina #pokožka #vegetariánstvo

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...