Počas menopauzy dochádza k poklesu estrogénu, o slovo sa prihlási osteoporóza

Osteoporózu majú najmä ženy, zvyšuje riziko zlomenín.

01.06.2020 11:00
kostra, osteoporóza, fyzioterapeut, kosti Foto:
Viac ako 80 percent pacientov s osteoporózou tvoria ženy.
debata

Desiatky miliónov ľudí na svete majú osteopéniu, teda zníženú hustotu kostí. Ak nie je správne liečená, môže viesť k osteoporóze. Upozorňuje na to internista a odborník na osteoporózu Juraj Payer. Pri tejto metabolickej chorobe sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím sa zvyšuje riziko zlomenín.

Viac ako 80 percent pacientov s osteoporózou tvoria ženy. Zlomeninu v dôsledku osteoporózy utrpí viac ako polovica všetkých žien nad 50 rokov. Je to spôsobené tým, že v dospelosti majú zásadný vplyv na kvalitu a hustotu kostnej hmoty pohlavné hormóny. „Estrogén má v ženskom tele priaznivý vplyv na tvorbu nového kostného tkaniva, a tak aj na zníženie jeho odbúravania. Viaže sa totiž práve na bunky, ktoré tvoria kostnú hmotu. No keď počas menopauzy dochádza k dramatickému poklesu estrogénu, jeho ochranný účinok sa stráca a kosť sa začne rýchlejšie odbúravať, preto sú ženy náchylné na vznik osteoporózy,“ vysvetľuje Payer. Rovnako nepriaznivý vplyv na riziko osteoporózy majú aj operačné zákroky, pri ktorých sa odstránia vaječníky, keďže aj vtedy sa produkcia hormónov v organizme zastavuje.

V mužskom organizme pomáha udržať hustotu kostnej hmoty pohlavný hormón testosterón, ktorý podporuje novotvorbu kosti. Jeho význam pre kostný metabolizmus však nie je rozhodujúci. Keďže u mužov sa vekom znižuje jeho hladina postupne a nie tak náhle ako hormóny u žien po menopauze, trápi osteoporóza mužov až v podstatne vyššom veku. Väčšine mužov začína podľa Payera hroziť až po 70. roku života.

Ďalšími rizikovými faktormi osteoporózy sú podľa odborníka oneskorený nástup prvej menštruácie, žiadny pôrod ani tehotenstvo či osteoporóza v rodine. Vyššie riziko spôsobujú aj poruchy stravovania či choroby obličiek a čriev, dlhodobá liečba niektorými liekmi, nedostatok vitamínu D a vápnika, nízky index telesnej hmotnosti (BMI menej ako 19), nedostatok fyzickej aktivity, fajčenie a alkohol. „Dokázalo sa, že fajčiari majú oproti nefajčiarom nižšiu hustotu kostí a vyššie riziko zlomenín. Navyše, ženy fajčiarky majú oproti nefajčiarkam nižšie hladiny estrogénu a tiež u nich často skôr začína menopauza,“ hovorí odborník.

Osteoporóza môže poškodiť kosti roky predtým, ako sa objavia akékoľvek príznaky. U mnohých ľudí je zlomená kosť prvým príznakom choroby. V začiatočných štádiách sa neobjavujú príznaky ako bolesť, tá však môže nastať po postupe choroby. Súčasťou účinnej liečby by okrem liekov malo byť aj pravidelné cvičenie, pobyt na slnku a vhodné stravovanie s dostatočným prísunom vitamínu D. Dôležité je aj skončiť s fajčením.

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #osteoporóza #zlomeniny

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...