Dokážeme schudnúť aj bez cvičenia?

Aj pri sedavom spôsobe života sa dajú zhodiť nadbytočné kilogramy tuku. Existuje zopár šikovných trikov, ktoré pomáhajú naštartovať metabolizmus aj bez namáhavých cvikov. Ako na to?

26.05.2020 15:00
smiech, žena, úsmev, zuby Foto:
Smiech, pri ktorom sa zapájajú brušné svaly pomáha zvyšovať rýchlosť metabolizmu.
debata

Chlad „roztopí“ tuk

K znižovaniu energetického výdaja prispieva podľa vedcov aj nízka teplota v miestnosti. Telo sa snaží v takejto situácii vyrovnať teplotu tela, čím dochádza k spaľovaniu nahromadených zásob kalórií. Štúdia uverejnená v časopise Diabetes presviedča, že trávenie času v chladnejších miestnostiach vplýva na redukciu tukových zásob na bruchu. Okrem toho sa vraj lepšie spaľuje aj takzvaný hnedý (viscelárny) tuk, ktorý sa nachádza vnútri brušnej dutiny a obaľuje telesné orgány. Naopak, odpočívanie vo vyhriatych miestnostiach sa dokáže už v priebehu jedného mesiaca podpísať pod ukladanie tuku v brušnej dutine. Dôvod, prečo dochádza pri úprave teploty v izbe k spaľovaniu práve viscelárneho tuku treba hľadať v jeho metabolickej aktivite, čím sa líši od podkožného tuku.

Preč so stoličkou a schudnete

Spaľovaniu kalórií môže pomôcť aj výmena stoličky za fit loptu. V prípade sedavého zamestnania trávime na stoličke aj niekoľko hodín denne, čo môže mať za následok ukladanie telesného tuku, ale aj spomaľovanie krvného obehu a bolesti chrbta. Fit lopta dokáže udržiavať jadro tela v stabilnej polohe, čím sa znižujú nároky na chrbát, ale aj dolné končatiny. Zmierňujú sa takisto ťažkosti s krčnou chrbticou. Vedci sa domnievajú, že výmena stoličky za fit loptu prispeje k spáleniu ďalších sto kilokalórií denne. Za rok tak môžeme rátať aj s trojkilogramovým úbytkom na hmotnosti.

Trik s vodou zaberie

Zhadzovanie tuku sa nezaobíde bez dostatočného pitného režimu. Na to, aby sme nezabúdali piť pravidelne tekutiny sa používa jednoduchý trik – fľašu s vodou máme vždy vo svojej blízkosti. Ostatné už zariadi psychika človeka, ktorá pri pohľade na plnú fľašu pripomenie mozgu, že je čas na dúšok vody. Poctivé dodržiavanie pitného režimu počas celého roku má v niektorých prípadoch za následok stratu 4 – 5 kilogramov na váhe. Voda je dôležitá pre metabolické funkcie, prečisťuje vnútorné orgány, ale aj pokožku. Podľa štúdie z odborného časopisu o endokrinológií a metabolizme pitie dvoch šálok vody zvýši počas pol hodiny metabolizmus až o 30 %. Rovnako platí, že ľudia, ktorí si pred jedlom doprajú pohár vody skonzumujú menšiu porciu jedla.

Keď hudba ovplyvní chuť do jedla

K zvyšovaniu energetického výdaja organizmu prispieva aj počúvanie hudby. Viaceré štúdie zhodne tvrdia, že relaxačná hudba pomáha pri znižovaní hladín stresového hormónu kortizolu, ktorý ovplyvňuje chuť do jedla a ukladanie tukov. Naopak, ďalšie výskumy poukazujú na negatívny dopad hlasitej hudby a ohlušujúcich zvukov televízora, počas ktorých si akoby neuvedomujeme, že sme zasýtení jedlom. Netreba však zabúdať, že s nadváhou si dokáže poradiť aj smiech. Hoci toto tvrdenie na prvý pohľad vyzerá úsmevne, odborníci mu pripisujú predsa len istú vážnosť. Smiech, pri ktorom sa zapájajú brušné svaly pomáha zvyšovať rýchlosť základného metabolizmu o 10 – 20 %, čo je v priemere od 40 – 170 kcal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pitný režim #chudnutie #chlad #fit lopta #smiech #kortizol #počúvanie hudby

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...