Ktoré potraviny spaľujú podkožný tuk?

Hoci má cvičenie pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov tuku zásadný význam, počítať pri redukcii nadváhy je treba aj s vybranými druhmi potravín. Vajíčka, mandle, ale aj celozrnné výrobky stoja v prvej línii v boji proti nadváhe a obezite.

24.05.2020 16:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Orechy, žĺtok aj vláknina pomáhajú pri redukcii hmotnosti.
debata (2)

Pomáha aj žĺtok

V laickej verejnosti panuje názor, že konzumácia celých vajíčok môže mať za následok priberanie na hmotnosti. Tento názor podporujú najmä výskytom cholesterolu vo vaječnom žĺtku. Vaječné bielka obsahujú kvalitné proteíny, ktoré sú nevyhnutné pri chudnutí. Pomáhajú tiež pri regenerácii svalov, opravujú tkanivá a posilňujú organizmus. Je pravdou, že aj vaječné žĺtka majú svoj význam v rámci racionálneho stravovania. Obsahujú totiž látku lecitín, ktorá sa podieľa na znižovaní zlého (HDL) cholesterolu v krvi a udržuje mozog človeka v skvelej kondícii. Okrem toho sa žĺtok pýši aj obsahom vitamínmi radu B, ktoré sú potrebné na zabezpečenie štiepenia tukov, sacharidov a zdravé fungovanie nervového systému.

Orechy, ktoré spaľujú tuky

Mandle sa považujú za orechy, ktoré majú „tukožravé“ účinky. Výskumy ukazujú, že ľudia s nadváhou, ktorí konzumovali štvrtinu šálky mandlí po dobu šiestich mesiacov, zaznamenali zníženie hmotnosti o 62 %, čím sa logicky znížili aj hodnoty BMI. Mandliam sa tiež prisudzovala schopnosť posilňovať srdce, cievy a mozog. Hlavným dôvodom týchto benefitov je obsah omega-3 mastných kyselín, teda zdravých tukov v tomto druhu orechov. Tuk spaľujúcimi účinkami sa môže pochváliť aj grapefruit. Tento druh citrusového ovocia obsahuje vzácne fytochemikálie, ktoré pomáhajú pri redukovaní podkožného tkaniva. Prvé výsledky v podobe straty hmotnosti sú viditeľné už po šiestich mesiacoch pravidelnej konzumácie grapefruitu.

Zázračná vláknina tlmí aj pocit hladu

Celozrnné pečivo, cestoviny a nelúpaná ryža sú kľúčové pri udržiavaní štíhlej línie. Ich základom sú polysacharidy, teda takzvané zložené cukry. Telo ich trávi na jednoduché cukry a čo je zásadné, dodáva ich do organizmu postupne. Tým sa zabraňuje rýchlemu uvoľňovaniu inzulínu do krvi, čo môže mať za následok zvyšovanie glukózy v krvi, problémy s nadváhou a diabetom. Polysacharidy majú schopnosť zasycovať organizmus a zaraďujeme k nim aj vlákninu. Z pohľadu výživy je potrebné oceniť najmä jej schopnosť potláčať pocity hladu a ničenie škodlivých toxínov.

Rybím tukom proti nadváhe

Zaraďovanie morských rýb do jedálnička má význam najmä pri chudnutí, ale aj ochrane srdca, ciev a mozgu. Zatiaľ čo takzvané červené mäso, bravčové a hovädzie, má veľa nasýtených mastných tukov, napríklad losos sa teší obsahu zdravých omega-3 mastných tukov. Spomínané tuky sú potrebné pri znižovaní cholesterolu, redukcii tuku, podpore mozgu a ciev. Okrem lososa sa oceňuje aj mäso zo sardiniek, sleďa a makrely. Ak niekomu nejdú ryby po chuti, s dôverou sa môžu obrátiť na rybí olej. Tekutý rybací tuk má svoju špecifickú arómu, a preto sa často využíva aj vo forme tabliet, kde je bez nepríjemnej arómy. Tuk z rýb obsahuje okrem zdravých tukov aj vysoké množstvo cenného vitamínu D, ktorý pomáha pri potláčaní únavy, depresii a je potrebný pri spracovaní minerálu vápnika a pri posilňovaní kostí.

Mini ovocie, nižšia hmotnosť

Hoci sú niektorí odborníci pri pridávaní bobuľovitého ovocia do diéty opatrní, iní mu naopak pripisujú v čase redukcie hmotnosti väčší význam. Jahody, čučoriedky, maliny a černice obsahujú cenné antioxidanty zvané flavonoidy, ktoré tiež pomáhajú pri uspokojovaní chuti na sladké. Bobuľovité ovocie v sebe skrýva aj cenné polyfenoly, ktoré sú známe práve spaľovaním tukov. Nielen sladké „mini“ ovocie dokáže povzbudiť telo k redukcii tuku. Podobne sú na tom aj chilli papričky či štipľavé kajenské korenie. Obidva druhy korenín obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorá mierne zvyšuje telesnú teplotu a tým podporuje rýchlejšiemu spaľovaniu tukov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #orechy #vláknina #vajíčka #mandle #flavonoidy #lecitín #proteíny #rybí tuk #polyfenoly

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...