Čo prezrádzajú chodidlá o našej kondícii?

Skvelý diagnostický nástroj. Chodidlá. Ich stav prezrádza čo-to o fyzickom zdraví človeka. Ako zistiť to, ktoré zdravotné problémy nás ohrozujú?

23.05.2020 16:00
nohy, chodidlá, pedikúra, Foto:
Chodidlá nám o telesnom zdraví prezradia omnoho viac, ako by sme čakali.
debata

Poškodené nechty prezrádzajú anémiu

Stavu pokožky chodidiel sa nepripisuje veľký význam. Často sa obmedzíme iba na myšlienku, že máme nekvalitnú pokožku, ktorú „zachráni“ krém. Chodidlá však toho o telesnom zdraví prezradia omnoho viac, ako by sme v skutočnosti čakali. Niektoré kozmetické problémy na našich nohách však nasvedčujú tomu, že s naším organizmom nie je všetko v poriadku. V prípade, že si všimnete, že nechty na nohách majú neprirodzený až lyžicový tvar, buďte na pozore. Kvalita nechtov môže predznamenávať nedostatok železa v krvi a vznik anémie, ktorej sa ľudovo hovorí chudokrvnosť. Nedostatok železa v cievnom systéme môže spôsobovať zníženú tvorbu krvného farbiva zvaného hemoglobín. Vďaka tejto látke sa okysličujú telesné orgány. Medzi základné ukazovateľa anémie patria bledé nechtové lôžka a krehké nechty.

Čo naznačujú vypadané chĺpky?

Suchá, šupinatá a popraskaná koža na pätách je varovným signálom problémov so štítnou žľazou. Tento telesný orgán je zodpovedný za produkciu viacerých hormónov, ktoré sú potrebné napríklad pri raste a zdravom telesnom vývoji. Vysušená pokožka na spomínanej časti chodidiel však môže niekedy poukazovať aj na menej závažné ťažkosti. Ak sa však objavia problémy v podobe prírastku na hmotnosti, ťažkosti s videním alebo zníženou citlivosťou v končatinách je čas sa obrátiť na lekára. Podobne nenápadne vyzerá aj strata ochlpenia na chodidlách. V niektorých prípadoch môže toto „plešatenie“ nôh naznačovať nedostatočný prísun krvi. Strata ochlpenia na chodidlách nás často varuje aj pred problémami, ktoré súvisia s cievnymi ochoreniami.

Keď hrozí cukrovka

Znamením vznikajúcej cukrovky môžu byť aj vredy na chodidlách, ktoré už na prvý pohľad nevyzerajú príliš dobre. V prípade, že nohy vystavujeme častému tlaku alebo treniu, diabetes môže spôsobiť pomalšie hojenie týchto rán. Zvýšená hladina glukózy v krvi zapríčiňuje poškodenie nervov v periférnych cievach. Okrem kozmetických vád na chodidlách môžu problémy so zdravím súvisieť aj so studenými chodidlami a kŕčmi v nohách. Studené končatiny môžu signalizovať hypotyreózu, čiže zníženú funkciu štítnej žľazy, ktorá sa vyskytuje často u ľudí v produktívnom veku. Spomínané ochorenie spôsobuje tiež stratu vlasov, prírastok na váhe, únavu a depresie. Kŕče v nohách, ktoré sa objavujú bez zjavného dôvodu často súvisia s nedostatkom horčíka, vápnika alebo draslíka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #štítna žľaza #diagnostika #anémia #nechty #chodidlá #kondícia #chĺpky

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...