6 príznakov, že trávite príliš veľa času doma

Keď celý deň presedíme len doma, niet divu, že to má negatívny dopad na naše zdravie.

22.05.2020 09:00
zlá nálada, depresia, úzkosť Foto:
Ak sotva vychádzame z domu, môže sa stať, že už maličkosti, ktoré by sme si inak nevšimli, nás podráždia alebo otrávia.
debata

Ak nemáte vlastnú záhradu, pravdepodobne ste ostatné týždne strávili v uzavretom priestore. Iste, tráviť čas doma na gauči môže byť občas úžasné, ak však táto situácia trvá celé týždne, má to zvyčajne opačný účinok. Pozrite sa s nami na šesť príznakov, že už potrebujete na čerstvý vzduch.

Máte výkyvy nálad

Keď sedíme celý deň doma, obyčajne sme aj menej spoločenskí, čo má negatívny vplyv na našu náladu. Chýba nám tiež slnečné svetlo, ktoré stimuluje uvoľňovanie sérotonínu. Jeho nedostatok často vedie k výkyvom nálad a depresii. Prechádzka rozhodne nie je zlý nápad!

Ste nervózna a nepokojná

Cítite sa nervóznejšia a podráždenejšia ako zvyčajne? Podľa psychoterapeutov to môže byť tiež dôsledkom toho, že dlho sedíme doma. Ak sotva vychádzame z domu, môže sa stať, že už maličkosti, ktoré by sme si inak nevšimli, nás podráždia alebo otrávia. Pobyt na čerstvom vzduchu pomáha mozgu „dýchať“ a znova sa upokojiť.

Máte problémy so spánkom

Vystavenie slnku je dôležité pre naše vnútorné hodiny a denný rytmus tela. Ak v súčasnosti zle spávate, odporúča sa, aby ste pravidelne vychádzali z domu alebo aspoň často vetrali a týmto štýlom získali viac slnka a čerstvého vzduchu.

Máte oslabený imunitný systém

Telo potrebuje dostatok slnečného svetla na produkciu vitamínu D. Ak sme príliš dlho vnútri, možno mu tento vitamín chýba a to je chyba, pretože je dôležitou živinou pre budovanie silného imunitného systému. Telo sa bez neho ťažko pasuje s chorobami.

Nemáte chuť do jedla, alebo naopak

Ako ukázala štúdia z USA z minulého roka, náš denný rytmus môže ovplyvniť aj chuť do jedla. Ak ste v súčasnosti stále hladná, môže to byť preto, že ste dlho vnútri. Zmeny v chuti do jedla súvisia aj s úzkosťou, ktorá je pravdepodobne spôsobená pocitom uzavretia.

Ste stále unavená

Ako sme sa už dozvedeli, pobyt vnútri môže spôsobiť problémy so spánkom, čo zas vyvolá únavu počas dňa. To nám sťažuje prácu – musíme vyvinúť väčšie úsilie, čo nás unavuje a vyčerpáva. Ak sa tiež cítite v pasci únavy a vyčerpania, je najvyšší čas poriadne sa nadýchať čerstvého vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #imunitný systém #hlad #vitamín D #čerstvý vzduch

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...