Ktoré byliny svedčia našim záhradám i zdraviu?

Žiaria všetkými farbami, rozveseľujú telo a myseľ. Na jar by našim príbytkom rozhodne nemali chýbať voňavé bylinky, ktorých účinky siahajú od ničenia infekcií až po prevenciu rakoviny. Aké ďalšie benefity majú pre naše zdravie?

17.05.2020 16:00
bylinky, koreniny, dochucovanie Foto:
Bylinky nesmú chýbať v žiadnej záhrade.
debata

Pažítka

Pažítka patrí podobne ako šalotka, jarná cibuľka či cesnak k skvelým bylinám na ochutenie viacerých jedál, nátierok či šalátov. Pažítka vysadená v črepníkoch zaručene odplaší nepríjemný hmyz. Okrem toho sa spomínaná bylina pýši vysokým obsahom vitamínu A a C. Pažítke sa pripisuje schopnosť bojovať proti viacerým druhom rakoviny, a to najmä rakovine žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Na svoje si príde aj nervová sústava. Látka cholín, ktorá sa nachádza v tejto sviežej byline, pomáha upokojovať a zlepšovať kvalitu spánku. Pažítka sa takisto považuje za jednu z popredných rastlín určených na jarnú očistu tela.

Levanduľa

Levanduľa je nielen skvelým farebným doplnkom záhrad, ale považuje sa za jednu z najuniverzál­nejších rastlín vôbec. Okrem toho, že sa táto rastlina so sýto fialovými kvetmi používa na výrobu medu, čajov či éterických olejov, svoje miesto si nájde aj na ochutenie jedál a pečenie. Rovnako ako pažítka aj levanduľa odpudzuje hmyz a škodcov. Levanduľa zmierňuje bolesti hlavy, migrénu, pocity napätia a nervozity. Tíši dýchacie problémy pri chrípke či angíne. Používa sa tiež na liečbu ekzémov, popálenín i lupienky. Mladšie generácie využívajú levanduľovú vodu v boji proti akné a na celkové zlepšenie kvality pokožky.

Oregano

Pri bolestiach brucha prichádza na pomoc svieže oregano. Zamatovo jemná bylina sa vďaka obsahu kvalitných silíc používa na liečbu tráviacich problémov. Pomoc poskytne aj pri ťažkostiach s dýchaním, bolestiach kĺbov a svalov. Oceňujú sa aj schopnosti oregana ničiť parazitov, akými sú napríklad komáre. V kuchyni si nájde využitie pri pečení hydiny a ako vhodné dochucovadlo do strukovín.

Mäta

Jeden zo základných dôvodov, prečo by naše záhrady, balkóny či terasy mali privítať aj mätu piepornú patrí jej schopnosť zbavovať sa všetkých druhov škodcov. Mravce, pavúky a hlodavce si nepotrpia na osviežujúcu pepermintovú vôňu. Mäta pieporná sa hodí na prípravu odvarov a čajov, ktoré pomáhajú upokojiť bolesti hlavy a odstrániť pocity upchatého nosa. Posilňuje tiež imunitný systém, potláča únavu a samozrejme, stará sa o svieži dych. Mäta sa používa do nápojov, ovocných šalátov, ale aj v kombinácii s kakaom či dokonca kávou.

Tymian

Kytica tymianu rozžiari záhradu, rozvonia mäsité pokrmy i polievky. Tymian je známy ako účinné antibiotikum a pôsobí proti zápalom. Krehká bylinka sa chváli vysokým obsahom vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie pokožky, nechtov, očí i vlasov. Využíva sa tiež pri liečbe depresií, porúch nálad a erekcie. Stimuluje krvný obeh, uvoľňuje kašeľ a zvyšuje celkovú imunitnú odozvu organizmu. Tymián má vo svojej výbave množstvo minerálnych látok, a to železo, horčík, vápnik, draslík, mangán a selén. Obsahuje vitamíny radu B, vitamín A, C a E. Okrem toho má omega-3 mastné kyseliny známe ako zdravé tuky, ktoré sú potrebné pre zdravie mozgu, srdca a ciev.

Estragón

Čaj z estragónu sa teší obľube najmä u tých ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilogramy tuku. Šikovná aromatická bylina potláča chuť do jedla. Okrem toho účinne bojuje proti stresu a úzkostiam. Estragón je chutným korením na prípravu morských plodov, jedál z vajec, kuracieho mäsa a zeleniny. Ľudský organizmus poteší obsahom vitamínu A, C, ale aj minerálnymi látkami zinkom a vápnikom. Bylina s ostrou vôňou podporuje imunitný systém, znižuje chuť do jedla, pomáha pri trávení i vyprázdňovaní. Okrem toho zmierňuje nervové napätie a zlepšuje spánok.

Rozmarín

Pri zápale dýchacích ciest pomôže odvar z rozmarínu. Silno aromatická bylina sa používa na prípravu rôznych mäsitých pokrmov ako napríklad jahňaciny, rýb, ale aj zemiakov a ďalších príloh. Patrí k rastlinám, ktoré nevoňajú škodcom a dokonca ani mačkám. Obsahuje silice ako napríklad cineol a borneol, flavonoidy, vitamín A, C a B6, ale tiež éterické oleje a minerálne látky železo, meď, mangán a horčík. Používa sa tiež pri žalúdočných problémoch a na osvieženie dychu. Má silné antioxidačné vlastnosti, bojuje proti depresiám, zápalom, zmierňuje fyzickú bolesť a výborne detoxikuje organizmus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #bylinky #rozmarín #levanduľa #mäta #tymian #estragón #pažítka #oregano

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...