S blížiacim sa letom ide do tuhého! Kto by nechcel zhodiť do bikín?

S čoraz teplejšími lúčmi sa celkom prirodzene začíname čoraz viac obzerať v zrkadle.

14.05.2020 13:00
bikini, žena, pláž, postava Foto:
Leto sa blíži, chcete mať v plavkách super krivky?
debata

Minuloročné bikiny už čakajú na novú sezónu… Pre tie, ktoré na svoj obraz v zrkadle hľadia o čosi kritickejšie, ešte nie je neskoro na boj o krajšie krivky. Na rýchle kúry a zázračné diéty však zabudnite.

Pre dlhodobý psychický aj fyzický efekt odborníci odporúčajú skôr úpravu stravy, nie radikálnu zmenu, ktorá by vo vás vyvolávala stres a nervozitu z hladovania. A to všetko by išlo ruka v ruke so zlou náladou.

"Diéta nemusí byť ani o počítaní kalórií. Niekedy stačí jednoduchá úprava stravovacích návykov a kilá pôjdu dolu. Strava by mala byť nielen nutrične vhodne vyvážená, ale aj v pravidelných 2,5–3 hodinových rozostupoch. Samozrejmosťou by malo byť dodržiavanie pitného režimu vo forme čistej vody, aby telo v sebe nezadržiavalo všetky toxíny a škodlivé látky, ale ich priebežne vyplavovalo von,” vysvetľuje výživová poradkyňa Martina Dvořáková.

Než sa dopracujeme k očakávanému výsledku, treba si prejsť určitou cestou. Ak sa snažíte o zdravé stravovanie alebo chcete schudnúť, na vašom tanieri by mali byť zastúpené všetky zložky – však v správnom pomere. "Ak znížime prísun sacharidov, a to hlavne jednoduchých cukrov, zachováme množstvo zdravých tukov a zvýšime príjem bielkovín, zmení a hlavne zrýchli sa aj náš metabolizmus. Telo sa približne po 3 dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukových zásob,“ hovorí Martina Dvořáková, odborníčka na ketodiétu. Koľko bielkovín by sme však mali denne prijať? "Príjem bielkovín by ste mali zvýšiť podľa svojej váhy a to tak, aby ste denne prijali minimálne 1 až 1,5 g bielkovín na 1 kg vašej ideálnej telesnej hmotnosti. Ženy v období menopauzy by mali dokonca denné množstvo bielkovín navýšiť 1,5-násobne,” dopĺňa odborníčka. Sú potrebné nielen pre rast svalov či imunitu, ale i pre rýchlejšiu premenu látok. Naše telo si tieto látky vytvoriť samo nevie, preto ich musíme prijímať vo forme potravy. Zaraďte na stôl viac tvarohu, rýb, mäsa, vajec a najmä zeleniny. Neviete sa vzdať chleba? Nevadí. Svoje obľúbené pesto z medvedieho cesnaku si natrite na proteínový chlieb.

Iste, leto, voda, kúpalisko či posedenie na letnej terase v pekných minišatách môžu byť pre každú ženu istou motiváciou. A tá má výrazný vplyv na psychiku počas chudnutia. Ak sa pred letom rozhodnete upraviť svoj jedálniček a zmeniť životný štýl, nezabudnite aj na pozitívne myslenie. „Takéto nastavenie psychiky má na celý proces chudnutia zásadný vplyv. Pomôže nám rýchlejšie sa adaptovať na nové obdobie v našom živote, ale aj rýchlejšie zaznamenať prvé úspechy a postupne dosiahnuť svoj cieľ,“ radí Dvořáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #chudnutie #životospráva #zdravý jedálniček #keto diéta

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....