Ženy potrebujú viac spánku ako muži, uvádza štúdia

Potrebujete pádny argument, prečo si počas víkendu poležať v posteli dlhšie ako váš drahý?

13.05.2020 15:00
spálňa, spánok, spiaca žena, feng šuej Foto:
Len si doprajte dostatočne dlhý oddych.
debata

Tu je! Ženy potrebujú v priemere viac spánku ako muži, uvádza štúdia. A dôvod takisto poteší – mozog žien totiž pracuje komplexnejšie. Vyplýva to z údajov zverejnených Univerzitou v Loughborough.

Všeobecne platí, že ľudia potrebujú pre zdravé fungovanie viac spánku, než si myslia či reálne doprajú. I keď sa cítite byť fit aj po kratšom odpočinku, telo napokon neoklamete a spánkový deficit budete musieť dobiehať. Jeho nedostatok nás totiž robí podráždenými, nepokojnými a dokonca aj chorými. Človek v priemere potrebuje 7 až 9 hodín spánku – ženy si však k priemernému počtu hodín strávených spánkom musia pripočítať 20 minút. Majú na to plné právo!

Vedci ponúkajú aj vysvetlenie, prečo ženy majú mať 20 minút spánku k dobru, aby sa cítili zrelaxované, oddýchnuté a svieže. Mozog ženy pracuje komplexnejšie ako ten mužský. Je to dané evolučne, ako sa uvádza v štúdii. Ženy spracúvajú počas dňa viac podnetov ako muži – musia empaticky reagovať na potreby detí a rodiny bez ohľadu na ďalšie, napríklad pracovné povinnosti. „Spolupráca“ pravej a ľavej hemisféry mozgu u žien funguje lepšie a obe hemisféry sú viac prepojené ako je tomu u mužov. Pre takéto zaťaženie, ktoré sa dá opísať ako kompexnejšie fungovanie, musí byť následne ženskému mozgu dopriaty dlhší odpočinok, aby mohol lepšie regenerovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #oddych #spánok #relax

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...