Odborník radí: Toto sú byliny na imunitu

Do boja proti vírusom a infekciám treba vytasiť tvrdé zbrane. Kurkuma, zázvor, echinacea, ale aj vitamíny C a D pomôžu posilniť obranyschopnosť organizmu.

10.05.2020 17:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Priaznivý účinok na našu obranyschopnosť majú flavonoidy, vitamíny aj stopové prvky.
debata

Ako definujeme imunitu, čo ju poškodzuje a čo jej naopak pomáha hovorí v rozhovore pre Pravdu MUDr. Štefan Raffáč, PhD., MPH z Imuno-alergologického RAFMED s.r.o.

Ako by sme vo všeobecnosti mohli definovať imunitu?

Pod pojmom imunita chápeme obranyschopnosť nášho organizmu predovšetkým voči nákazám, ktoré spôsobujú rôzne mikroorganizmy ako sú baktérie, vírusy, plesne alebo parazity. Imunitu zabezpečuje imunitný systém, ktorého súčasťou sú bunky a ich produkty, ku ktorým patria aj protilátky.

Ktoré faktory negatívne vplývajú na fungovanie imunitného systému?

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na správne fungovanie imunitného systému má vplyv množstvo faktorov. V dnešnej dobe je to určite všade prítomný stres, životný štýl a aj neduhy ako fajčenie, alkohol, nadváha a obezita.

Aké sú základné pravidlá pri posilňovaní imunitného systému, čím sa treba riadiť?

Kľúčová je správna životospráva, ku ktorej patrí dostatok pravidelného pohybu, dostatok spánku, pobyt vonku, vyvážená strava, primeraná hmotnosť, eliminácia stresu a škodlivých návykov ako napr. fajčenie.

Ktoré potraviny, resp. pokrmy môžu negatívne vplývať na imunitný systém a ktoré naopak prospievajú imunite?

Najskôr by som poukázal na pozitívny účinok vitamínov. Tie majú často tzv. protizápalové účinky. Medzi tie najvýznamnejšie by sme zaradili vitamín C a vitamín D. Priaznivý účinok na našu obranyschopnosť majú aj tzv. stopové prvky ako sú napr. zinok a selén. V stravovaní treba dbať na dostatočný prísun minerálov, vitamínov, bielkovín a tekutín. Nadbytok potravín s vysokou kalorickou hodnotou a nízkym obsahom už spomínaných živín, vedie k nadváhe resp. obezite a tá samotná môže spôsobovať rozvoj závažných ochorení ako je napr. cukrovka, ktorá negatívne ovplyvňuje funkcie buniek imunitného systému.

Veľký význam sa pri posilňovaní imunity pripisuje najmä vitamínu C. Postačí jeho konzumácia zo stravy, alebo si treba v období sezónnych chrípok a prechladnutí dopriať jeho umelú náhradu?

Vzhľadom na jarné obdobie a obdobie chrípky a jej podobných ochorení je potrebné si doplniť širšie spektrum vitamínov, medzi ktoré patrí samozrejme C vitamín. Prísun vitamínov by mal byť zabezpečený predovšetkým správne vyváženou stravou, ale v pohľade na kvalitu potravín sa musíme zaoberať aj otázkou obsahu živín v nich. V situácii kedy sú potreby organizmu na prísun živín zvýšené, napr. pri infekcii, si doplníme vitamín C aj cestou výživových doplnkov. Potrebné je mať na zreteli kvalitu daných preparátov a pri ich nákupe by sme sa mali poradiť s našim lekárnikom. Okrem vitamínu C myslime aj na skupinu vitamínov B, vitamín A a na vitamín D. Dnes sa často stretávame práve s nízkymi hladinami D vitamínu v našej populácii, čo takisto negatívne ovplyvňuje funkčnosť imunity.

Ak by sme mohli objektívne povedať, ktoré rastlinné produkty, koreniny a podobne dokážu skutočne prospievať imunitnému systému?

Určite je vhodné siahnuť po potravinách, ktorých účinky môžu priaznivo vplývať na náš organizmus. Môžeme tu spomenúť niekoľko zástupcov ako napr. kurkumu obsahujúcu kurkumín tzv. flavonoid. Jeho účinky sú predovšetkým antioxidačné a tým kompenzujú tzv. oxidačný stres, ktorý vzniká na základe rôznych zápalových procesov v tele. Pri jej konzumácii by sme mali byť opatrní v prípade užívania niektorých liekov (lieky na riedenie krvi ako je aspirín, warfarín a klopidogrel a nesteroidné protizápalové lieky). Kurkuma znižuje aj hladinu cukru v krvi, preto diabetici, ktorí sú na liečbe, by mali byť opatrní, pre možnosť tzv. hypoglykémie. Ďalšou potravinou na posilnenie imunity je zázvor, patriaci do čeľade Zingiberaceae, ktorá zahŕňa aj kurkumu alebo kardamom. Ten obsahuje gingeroly, ktoré majú protizápalové účinky. Zaujímavou rastlinou je aj Echinacea purpurea, ktorá aktivuje bunky imunitného systému.

Ktoré ochorenia najčastejšie súvisia so zníženou imunitou a čo sa deje v organizme, ak ľudovo povedané imunita napáda organizmus?

Medzi chronické ochorenia, ktoré negatívne ovplyvňujú imunitu patria predovšetkým tzv. metabolické ochorenia a medzi nimi na prvom mieste by sme spomenuli diabetes mellitus, čiže cukrovku, ktorá zvlášť pri vyšších hodnotách cukru v krvi negatívne ovplyvňuje fungovanie bielych krviniek, ktoré zabezpečujú bunkovú odpoveď imunitného systému. Samozrejme, je to celý súbor aj rôznych iných ochorení ako sú tzv autoimunitné alebo onkologické choroby, ktoré si vyžadujú liečbu, ktorá priamo alebo nepriamo znižuje imunitu. Zvlášť autoimunitné ochorenia si priamo vyžadujú tzv. imunosupresívnu liečbu, ktorá je namierená voči imunitnému systému pacienta. V tomto prípade sa musí potlačiť imunitná odpoveď pre jej poškodzujúci efekt na organizmus chorého. Informácie o tejto téme sa môžete dočítať aj na web stránke www.imunolog-ke.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #životný štýl #vitamíny #stres #antioxidanty #stopové prvky #obranyschopnosť #Štefan Raffáč

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...