Očami odborníkov: Korona kríza má negatívny vplyv aj na ženský cyklus!

Zmenil sa vám počas ostatných mesiacov cyklus? Nie ste sama. Odborníci hovoria o tom, prečo ho môže izolácia narušiť.

01.05.2020 13:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Často sú výkyvy cyklu neškodné, ak však menštruácia vynechá viackrát, mala by sa vyšetriť príčina.
debata

Máte menštruáciu príliš skoro alebo naopak neskoro? Zdá sa vám, že sa váš cyklus zbláznil? Ostatné týždne ste boli „iba“ doma, zjedli ste veľa banánového chleba a štyrikrát týždenne ste trénovali HIIT? Je možné, že má s tým tento koktail nových návykov niečo spoločné?

Kortizol ovplyvňuje aj cyklus

Pre rakúsky časopis Woman sa k tejto téme vyjadrili gynekologička Ulrike Kaufmann a gynekológ Julian Marschalek zo Santé Femme. Na otázku, ako môže stres a úzkosť ovplyvniť ženský cyklus, Kaufmann odpovedala: „Ženský cyklus "funguje“ kvôli veľmi zložitým hormonálnym výkyvom. Keď rozmýšľate nad tým, koľkými cyklami prechádza žena od prvého menštruačného obdobia až po menopauzu, nie je prekvapujúce, že sa tu môžu vyskytnúť nejaké poruchy. Stresový hormón kortizol má okrem iného vplyv aj na cyklus. Nie je teda prekvapujúce, ze korona kríza môže ovplyvniť cyklus. Stres zaťažuje aj imunitný systém, môžu sa vyskytnúť poruchy mikrobiómu a s tým spojené zvýšenie infekčných ochorení genitálií."

Depresia ako rizikový faktor

Gynekológ Marschalek tvrdí, že vo všeobecnosti môže zmena životného prostredia ovplyvniť zmenu cyklu – v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Príkladom je náhly prírastok či strata hmotnosti, nadmerná fyzická aktivita, vážne ochorenie alebo chronický stres a depresie. Existuje niekoľko dôkazov, že zmeny denného rytmu môžu tiež ovplyvniť cyklus, napríklad u pracovníčky na zmeny. Niekoľko štúdií ukázalo, že kratšie trvanie spánku (menej ako 5 hodín), môže spôsobiť nepravidelnosť cyklu, porovnávalo sa so ženami, ktoré spia v noci viac ako 8 hodín. Faktory ako je depresívna nálada a psychologický stres boli ďalšími rizikovými faktormi.

Nadmerná aktivita? Stres!

Aj šport a zmena stravovacích návykov môže mať vplyv na cyklus. Cvičenie má podľa Marschaleka veľmi pozitívny vplyv na telo, odporúča však dávať si pozor na to, aby sme to nepreháňali – nadmerná aktivita je pre telo tiež stresujúca a hormonálnu rovnováhu môže zmeniť niekoľkými spôsobmi a v dôsledku nedostatku estrogénu viesť k meškaniu menštruácie. Podobne je to so zmenami v stravovaní. Predĺžený pôst znamená pre telo stres, telo funguje v úspornom režime. Ten môže ovplyvniť hormonálny cyklus tak, že menštruácia vynechá.

Výkyvy cyklu bývajú neškodné

Kaufmann tvrdí, že korona kríza sama o sebe nemá vplyv na cyklus ženy, je to stres, ktorý táto kríza spôsobuje nám všetkým. Home office, starostlivosť o deti 24 hodín denne, nižší príjem a iné faktory môžu k tomu prispieť. Často sú výkyvy cyklu neškodné, ak však menštruácia vynechá viackrát, mala by sa vyšetriť príčina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #estrogén #menštruácia #kortizol #koronavírus

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...